VIRUS SE MOŽE ZAUSTAVITI JOŠ U NOSU?! Lekari pronašli način da nas GRIP ZAOBIĐE: Vakcina može da sredi stvar!
Foto: Profimedia

ogromno otkriće

VIRUS SE MOŽE ZAUSTAVITI JOŠ U NOSU?! Lekari pronašli način da nas GRIP ZAOBIĐE: Vakcina može da sredi stvar!

Život -

Kijanje je često prvi znak prehlade ili gripa. Ali kijanje, ili tačnije nos, mogli bi biti tajna zaustavljanja virusa gripe u njegovim tragovima kroz ono što naučnici nazivaju "nosna granična patrola".

foto: Profimedia

Istraživači sa Univerziteta u Melburnu doktorka Angela Picola i doktorka Linda Vakim sa Instituta Peter Doherti za infekciju i imunitet otkrili su posebno nosno belo krvno zrnce u našim nosevima koje bi moglo otvoriti put vakcini protiv gripa kojom se može zaustaviti virus od dostizanja do naših pluća.

Iako su se prethodna istraživanja univerzalne vakcine fokusirala na sposobnost suzbijanja gripa belih krvnih zrnaca koja se nalaze u plućnom tkivu, nedostatak je uvek bio u tome što te ćelije prebrzo umiru da bi bile korisne u razvoju vakcine.

"Napravili smo korak unazad i pomislili: "Šta ako bismo zaustavili virus u nosu pre nego što ga je prebacio u pluća?", Kaže doktorka Vakim, specijalizovana za mikrobiologiju i imunologiju.

"Premestili smo fokus da istražimo imunološke reakcije u nosnom tkivu, gde telo prvi put naiđe na grip viruse - neku vrstu patnje za nosne granice".

Tim je počeo razmišljati o tome kako virus gripa zapravo ulazi u organizam. Generalno, čestice virusa se inhaliraju u gornje disajne puteve - tu počinje infekcija. Virus se zatim razmnožava i migrira dole u ​​pluća, izazivajući teške respiratorne simptome povezane sa infekcijom gripa.

Pratili su ove ćelije u pluća i nosno tkivo i otkrili da će se populacija plućnih ćelija smanjivati brzinom od 100 000 ćelija do samo 1000 ćelija tokom perioda od 100 dana, ali populacija ćelija u nosnom tkivu je ostala stabilna.

To znači da ćelije za borbu protiv gripa u nosnom tkivu mogu potencijalno da onemoguće virus inhaliranog gripa u nosu i gornjim disajnim putevima, sprečavajući da infekcija dospe do pluća.

"Mi smo u osnovi zaustavili grip na vratima", kaže doktorka Vakim.

"Pošto virus može da promeni svoj izgled, on u stvari može da izbegne naše vakcine i zato moramo biti vakcinisani protiv virusa gripe svake godine. Naučnici konstantno igraju sustizanje, pokušavajući da predvide kako će izgledati virus cirkulirajuće gripe sledeće sezone, a zatim razvijaju vakcine po meri radi zaštite od soja koji cirkuliše. Trenutno je mnogo naučnih napora usmereno na razvoj jednog vakcine protiv gripa. Ovo je vakcina koja bi se mogla primeniti samo jednom i pružiti dugoročnu zaštitu protiv virusa gripa sa kojima se možete susresti celog života."

foto: Profimedia

Kurir.rs/pursuit/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track