Foto: Printscreen/RTS

reakcija

PETKOVIĆ: Prištinske institucije sistematski ruše dijalog, apsurd je da za zastoj optužuju Beograd

Politika

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je da su apsurdne optužbe iz Prištine da je Beograd kriv za zastoj u briselskom dijalogu.

"Apsurd je da neko ko je na političku funkciju došao na krilima Kurtijevih populističkih poruka o nevažnosti dijaloga sa Beogradom i izjavama da Prištinu ne obavezuju dogovori iz Brisela, danas za zastoj u dijalogu optužuje Beograd. Osvedočeni politički ekstremista Mimoza Kusari Ljilja, koja je svoj demokratski kapacitet pokazala tako što je u Đakovici bila ideolog onih koji su prognanim Srbima sedam godina zabranjivali čak i da posete groblja, ima najmanje prava da bilo kome deli lekcije o demokratiji", poručio je Petković u saopštenju za javnost.

Petković je dodao da bi predstavnici Samoopredeljenja bi, umesto što fraziraju o demokratiji i evropskim vrednostima, trebalo na delu da posvedoče svoj demokratski kapacitet tako što će omogućiti formiranje Zajednice srpskih opština i tako oživeti briselski dijalog.

"Beograd ostaje čvrsto opredeljen za rešavanje problema na Kosovu i Metohiji razgovorom, uz posredovanje naših partnera iz Evropske unije, a privremene institucije samouprave u Prištini, u kojima stranka gospođe Mimoze Kusari Ljilje ima odlučujuć glas, sistematski ruše dijalog, posežući za unilateralizmom i nasiljem kao sredstvom za ostvarivanje ciljeva.

Da su pola snage koju svakoga dana ulažu u produbljivanje antagonizama između Srba i Albanaca uložili u stvaranje stabilnosti i međunacionalnog poverenja, Kosovo i Metohija bi danas bilo mnogo bolje mesto za život i Srba i Albanaca.

Ali to nije cilj Aljbina Kurtija i njegovih glasnogovornika, jer oni se i dalje nadaju da će Srbi nekud nestati i da će oni na belom konju ujahati i u severnu Kosovsku Mitrovicu i u Ujedinjene nacije - što se nikada neće desiti", zaključio je Petković.

(Kurir.rs)