Foto: Profimedia

otkrivena tajna

ABRAMOVIČ JE IMAO LUDU IDEJU: Hteo je da pokrene ZAJEDNIČKU LIGU Rusije i Ukrajine, kakav je bio stav UEFA, ali i PUTINA?

Ruski oligarh posedovao sjajnu zamisao, čak je i zvanični Nion bio spreman da pregovara

Fudbal
> 11:43h

Roman Abramovič oteran je iz Engleske, jer nije hteo javno da osudi Vladimira Putina i svoju rodnu zemlju Rusiju zbog specijalne operacije u Ukrajini. U skorije vreme će prodati Čelsi, a o ruskom milijarderu svaki dan izlaze razne priče.

foto: Profimedia

Poslednja u nizu, koja svakako intrigira rusku, ali i svetsku javnost jeste ideja Romana Abramoviča da pokrene jedinstvenu ligu Rusije i Ukrajine. O ovome piše ruski portal Sport 24. Bogataš iz Saratova bi i uspeo u svojoj zamisli, da ispred sebe nije imao jasna pravila UEFA, ali i politiku. Ova ideja bila je aktuelna 2004. godine, kada se širom Evrope uveliko pričalo o regionalnim fudbalskim ligama. Skandinavci su već igrali između sebe, Holanđani i Belgijanci su bili zainteresovani za sliča projekat, Česi, Slovaci, Austrijanci i Mađari, kao i zemlje iz bivše Jugoslavije. Međutim, sve ideje su stopirane, jer UEFA jasno kaže da podržava samo nacionalne, ne i regionalne fudbalske šampionate.

foto: Profimedia

Roman Abramovič imao je ideju da u zajedničkom prvenstvu Rusije i Ukrajine učestvuje po šest, ili osam ekipa iz svake zemlje. Ovu ideju nedavno je u rusku javnost otkrio prvi predsednik FS Rusije Vjačeslav Koloskov. Ozbiljno se pričalo o celom projektu i to na najvišem nivou, pa je u celu priču bio uključen i tadašnji predsednik UEFA Lenart Johanson, koji je preminuo 2019. godine.

foto: reuters

Važan sastanak održan je u Moskvi u kabinetu Vjačeslava Fetisova, koji je tih godina bio na funkciji predsednika Državnog komiteta za fizičku kulturu i sport. Tom skupu prisustvovali su predsednik FS Ukrajine Grigorij Surkis, predsednik Dinama iz Kijeva Igor Surkis, predsednik Šahtjora Rinat Ahmetov i šef Dnjepra Igor Kolomojski.

foto: Profimedia

Ukrajinci su bili živo zainteresovani za zajedničko prvenstvo sa Rusijom. Međutim, izrazili su rezervu kada im je rečeno da iz tog šampionata u početku neće moći da se uđe u Ligu šampiona, jer UEFA podržava samo nacionalne fudbalske šampionate. Trebalo je da se dva Saveza ujedine, stvore jedinstvenu organizaciju, pa tek onda pričaju sa UEFA...

foto: EPA

Na kraju, Lenart Johanson je posetio Kremlj, imao sastanak sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Detalji sastanka nikada nisu iscureli u javnost. Na dan kada je Šveđanin i prvi čovek UEFA došao u Moskvu desio se Beslan, gde su čečenski teroristi ubili veliki broj dece i ljudi. Johanson je jednom prilikom o tom sastanku šturo rekao:

- Pozvali su me u Moskvu. Došao sam, sedeo i čekao šest sati. Pio sam čaj. A, u Putinovoj kancelariji smenjivali su se generali i oficiri.

foto: Profimedia

Da je kojim slučajem došlo do ujedinjenja Rusije i Ukrajine po fudbalskom pitanju pre 18 godina, ruski novinari se pitaju da li je moglo da se izbegne sve što je sledilo posle toga, a ticalo se odnosa dve zemlje, koje je kulminiralo nedavnim ratom.

Kurir sport