Foto: Privatna arhiva

Zadužbina Petar Kočić

NAGRADA ALEKSANDRU JUGOVIĆU: "Usamljeniku sa Rodrigesa" prestižna "Kočićeva knjiga" (VIDEO)

Kultura
> 14:17h

U Domu Vukove zadužbine uručena je nagrada "Kočićeva knjiga" koju dodeljuje Zadužbina Petar Kočić iz Banja Luke.

Žiri u sastavu Nikola Vukolić, Mladen Vesković i Miljenko Jergović jednoglasno je odlučio da za 2021. godinu ovu nagradu dodeli književniku Aleksandru Jugoviću.

Dodela nagrade Aleksandru Jugovićufoto: Privatna arhiva

- Celinom svog dosadašnjeg književnoumetničkog dela Aleksandar Jugović se profilisao kao jedan od najautentučnijih glasova savremene srpske književnosti i autor koji dosledno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim delima fikcionalizuje život čoveka na Balkanu u njegovim najkomičnijim i najtragičnijim oblicima. U preciznom uviđanju da njegov tragizam leži koliko u sudbinskom udesu, toliko - i možda još više - u odsustvu mere i slabosti volje da se izađe iz začaranog kruga tragičnih grešaka - obrazložio je odluku žirija književni kritičar Mladen Vesković.

On je dodao da je Aleksandar Jugović jedan od onih retkih pisaca čija ostvarenja ne ponavljaju iste teme, nikada ne ponavljaju jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja. I kad se obraća intelektualnoj čitalačkoj eliti i kad piše i za takozvanog običnog čoveka, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan.

- Aleksandar Jugović je to potvrdio i u svom novom romanu "Usamljenik sa Rodrigesa" gde je izuzetno uspešno spojio najbolje osobine svojih dosadašnjih proznih i dramskih dela: osećaj za pronalaženje onih delikatnih momenata koji život pojedinca odvode u neslućenom pravcu, suočavaju sa samim sobom, autentičnost likova našeg podneblja, crnohumornost i sposobnost za njihovo nenametljivo utkivanje u širu sliku jednoga doba - zaključio je Vesković.

Kurir.rs