PRESTIŽNA KNJIŽEVNA NAGRADA: Zivlak i Jugović dobitnici "Kočićeve knjige"
Foto: Privatna Arhiva

jednoglasna odluka žirija

PRESTIŽNA KNJIŽEVNA NAGRADA: Zivlak i Jugović dobitnici "Kočićeve knjige"

Društvo -

Prestižna književna nagrada "Kočićeva knjiga", koja se dodeljuje za celokupno književno stvaralaštvo, pripala je za 2020. godinu Jovanu Zivlaku iz Novog Sada, a za 2021. godinu Aleksandru Jugoviću iz Beograda, odlučio je jednoglasno žiri u sastavu Nikola Vukolić, predsednik, Miljenko Jergović i Mladen Vesković.

Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka - Beograd svečano će je uručiti Zivlaku i Jugoviću u Vukovoj zadužbini u Beogradu kada se za to budu stvorili uslovi uvažavajući epidemiološke mere.

Vukolić je govoreći o Jovanu Zivlaku istakao da je on "poznat pesnik, esejista, priređivač, urednik, prevodilac, kulturni poslenik najšireg formata, dobitnik velikog broja domaćih i međunarodnih književnih nagrada, izazov za prevodioce ali i ljubitelje poezije u drugim jezičkim sredinama koje shvataju da se prožimanjem vrednosti ništa ne gubi od svog nacionalnog identiteta, a mnogo dobija na opšteljudskom planu".

Aleksandar Jugović
foto: Privatna Arhiva

- Iz njegovih mnogobrojnih knjiga kao da slušamo huk vetra preko nepreglednih zavičajnih njiva pod čijim brazdama kao da još tutnje talasi davno iščezlog mora. Zivlak, koji je daleko odmakao na nepredvidljivim putevima moderniteta, vezu sa tradicijom održava preko jezika u kojem su najdublji koreni bića i najiskonskiji slojevi pamćenja. Zbog toga moderna poezija ne može da se odrekne dodira s tradicijom, ali ne može ni da se s njome poistoveti - kazao je između ostalog Vukolić.

Mladen Vesković istakao je da se Aleksandar Jugović "celinom svog dosadašnjeg književnoumetničkog dela profilisao kao jedan od najautentičnijih glasova savremene srpske književnost i autor koji dosledno u svojim poetskim, proznim i dramskim književnim delima fikcionalizuje život čoveka na Balkanu u svim njegovim komičnim i tragičnim vidovima".

- Aleksandar Jugović je jedan od onih pisaca čija ostvarenja nikada ne ponavljaju jednom dosegnuti koncept pevanja i mišljenja, sanjanja i stvaranja. I kad se obraća intelektualnoj eliti, i kad piše i za običnog čoveka, jednako je interesantan, gotovo uvek nov i na svoj način originalan. Jugović je to potvrdio i u svom novom romanu jer je izuzetno uspešno spojio najbolje osobine svojih dosadašnjih proznih i dramskih dela: osećaj za pronalaženje onih delikatnih momenata koji život pojedinca odvode u neslućenom pravcu, autentičnost likova našeg podneblja, crnohumornost i sposobnost za njihovo nenametljivo utkivanje u širu sliku jednoga doba - istakao je Vesković govoreći o dobitniku nagrade "Kočićeva knjiga" za 2021. godinu.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track