Foto: Privatna Arhiva, Printscreen/Facebook

Zločini bez presedana

PRED NJIHOVIM MONSTRUOZNIM DELIMA ZANEMELE SU I NAJISKUSNIJE SUDIJE: Ovo su žene koje su u Srbiji osuđene na najduže kazne zatvora

Crna Hronika

Jabukovac na istoku Srbije, malo mesto u kom su se 2007. i 2019. dogodila dva velika zločina u kojima je ubijeno čak 13 ljudi. Jedan od glavnih aktera bila je žena, beskrupolozni ubica... Jabukovac, međutim, nije jedino mesto gde su se žrtve susretale oči u oči sa zločincima koji su bili nežnijeg pola. Ovo su žene čija je okrutnost i monstruoznost zločina šokirala i najiskusnije policajce i sudije, a zbog kojih su dospeli na listu osuđenika sa najdužim zatvorskim kaznama u Srbiji.

Maja Bađikić

Maja Bađikić osuđena je danas na 40 godina zatvora, zbog ubistva Raje Kazimirovića (72), njegove majke Dragice (93), sestre Ljubinke Oprikić (76) i sestričine Dragane Jozeljić (53) u Jabukovcu u avgustu 2019. godine.

foto: Privatna Arhiva

Optužnica tereti Maju da je hicima iz malokalibarske puške ubila Dragicu, a njenog sina Raju overila hicem u glavu, dok se majin saučesnik, Davor Pernić, koji je osuđen na 36 godina robije, tereti da je iz "škorpiona" likvidirao Rajinu sestru Ljubinku i njenu ćerku Draganu.

Bađikićeva i Pernić su bili u emotivnoj vezi, a po dogovoru su kobnog dana otišli na salaš Raje Kazimirovića gde su izvršili masakr i potom ukrali novac.

Olivera Krsmanić

Olivera Krsmanić prva je žena u Srbiji koja je 2007. bila osuđena na 40 godina zatvora zbog ubistva taksiste Nezira Šišića (46) u aprilu 2005. godine. Odlukom Apelacionog suda njoj je kazna zatvora smanjena na 15 godina.

foto: Privatna arhiva

Taksista je došao na Oliverin poziv, odvezao je do lokacije koju je tražila, a Krsmanićeva je tada izvadila pištolj i pucala mu u potiljak, navedeno je u presudi. Kad je ubila nesrećnog taksistu, Olivera je sela na prednje sedište, nogama ga izgurala iz automobila i njegovim taksijem se odvezla do Guncata.

Tamo joj se pridružio Slobodan Jordanov. Kad su se zaustavili na pumpi u Mojsinju, Jordanov je ubio radnika Zorana Radovića (29), navodi se u presudi Apelacionog suda. Posle drugog zločina zajedno su zapalili Šišićev taksi kako bi uklonili tragove. Međutim, dan kasnije policija ih je identifikovala i pokušala da ih zaustavi u Beogradu. Kad su im policajci preprečili put, Jordanov je zapucao iz automobila i ranio policajca Nenada Jelića. Slobodan Jordanov je osuđen na 20 godina zatvora.

Teodora Viktorović

Glumica Teodora Viktorović, unuka proslavljenog glumca Mihajla Viktorovića, pre sedam godina u stanu u Mileševskoj ulici u Beogradu ubila je satarom majku i baku, Ljiljanu i Ivanku Đukić, zbog čega je pred Višim sudom u Beogradu osuđena na 30 godina zatvora.

foto: Facebook

Teodora je ušla u kuhinju da spremi hranu za tada šestomesečnu ćerku i nehotično probudila majku. Majka je počela da se raspravlja sa njom, pa je Viktorovićeva uzela sataru i ubila majku, a onda i baku koja je spavala. Posle toga je sataru obrisala, ruke oprala u kupatilu i sela na pod i pila votku i tablete.

Teodorin suprug je govoreći o porodičnim odnosima, rekao da se Viktorovićeva često sukobljavala s majkom, kao i da su im svi savetovali da se odsele, ali da ona nije želela. Takođe, rekao je da je Teodora, pre nego što su otpočeli zajednički život, konzumirala narkotike, a posle je počela da pije alkohol.

Ana Filipović

Jedan od slučajeva koji Srbija nikada neće zaboraviti jeste brutalno silovanje i ubistvo trogodišnje devojčice Katarine Janković koje se dogodilo 2005. godine u Zvezdarskoj šumi u Beogradu.

foto: Aleksandar Pavlović

Zbog ovog monstruoznog zločina na 37 godina zatvora osuđena je Katarinina majka Ana Filipović. Devojčicu je do smrti silovao Mališa Jevtović dok je Ana čuvala stražu, pušila cigaretu i posmatrala zverstvo nad svojim detetom.

Njihov krajnje bolestan čin razotkriven je kada su majka i njen ljubavnik teško povređenu Katarinu doneli u KBC Zvezdara. Hladnokrvno su tvrdili da je devojčica pala sa kreveta i da su tada nastale brojne povrede po telu. Katarina je nekoliko dana kasnije preminula, a silovatelj Mališa Jevtović osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora koja je u tom trenutku iznosila 40 godina.

Magdalena Balać

Pred tadašnjim Okružnim sudom u Nišu, Magdalena Balać je osuđena u odsustvu zbog dvostrukog ubistva Bratislava Manojlovića (42) iz Aleksinca i njegove supruge Gorice Stanković (40) jula 2005. godine u Aleksincu.

foto: Privatna arhiva

Na istovetnu kaznu je osuđen i Danijel Dedajić (33) iz Aleksinca zbog podstrekivanja, a sud je ustanovio da je Balaćeva supružnike ubila iz koristoljublja.

Balaćeva posle zločina nije bila dostupna srpskom pravosuđu jer je pobegla u Bosnu i Hercegovinu, pa je za njom raspisana međunarodna poternica, na osnovu koje je u aprilu 2008. uhapšena u Šamcu. Od ekstradicije Srbiji spaslo ju je državljanstvo BiH, jer tada ova država nije izručivala svoje državljanje iako su osuđeni i za najteže zločine u inostrastvu.

(Kurir.rs)