Foto: Marina Lopičić

Iskrena

SONJA KOLAČARIĆ O UDAJI, MAJČINSTVU, RAZVODU I POSLOVNIM POBEDAMA: Ovde sam gde treba da budem, ne bih se vraćala u prošlost

Kultura
> 22:53h

U vreme kada tek što smo ispratili Vaskrs, a obeležavamo i Praznik rada, glumica Sonja Kolačarić pružila nam je šansu da je upoznamo za nijansu više nego što o njoj govore uloge koje tumači. Počela je pred kamerom rano, pre više od dve decenije, a onda su joj popularnost učvrstili filmovi "Mrtav ladan" i "Čarlston za Ognjenku".

foto: Marina Lopičić

Delovalo je da za nju nema nazad, ali Sonja je nestala. Intimna odluka da se potpuno posveti majčinstvu nakon udaje ipak nije značila zbogom poslu. Roditeljstvo joj je nadogradilo onaj deo životnog iskustva koje gluma sama po sebi nije mogla, pa se na scenu vratila bogatija u svom izrazu, što je pokazala ulogama u nekoliko izuzetno gledanih serija, filmova i predstava. Iako svesna svog uspeha, Sonja je ostala ona ista kao na početku kada je imala samo želju da ga dosegne.

Jeste li mogli da spojite praznike i malo se odmorite?

- Vaskrs sam, kao i uvek, proslavila sa (širom) porodicom. To su uvek lepa okupljanja. Nažalost, ubrzo su krenule predstave i nisam uspela nigde da otputujem. Tu sam, u Beogradu, malo radim, malo čitam, dremuckam. Sve lagano.

Asocira li vas Prvi maj na detinjstvo?

- Nemam apsolutno nikakav odnos prema Prvom maju. Štaviše, potpuni je paradoks da se u savremenom društvu, koje sve više podseća na robovlasničko, slavi datum pobede radničke klase za humanije uslove rada, zar ne? Što se tiče mog detinjstva, ono je bilo magično, rado ga se setim.

Da li biste se nekad vratili u prošlost i proživljavate li sa svojim sinovima ponovo neke lepe trenutke svojstvene deci?

- Bilo je mnogo divnih tačaka u prošlosti, ali veliki sam poštovalac teze da se čovek upravo sada nalazi upravo onde gde treba da bude. Ne, ne bih se vraćala. Zahvalna sam dinamici života na svim njenim peripetijama. Današnji klinci su u dosta većem problemu, taj problem se zove internet.

foto: Marina Lopičić

Plaši li vas prolaznost vremena?

- Ne plaši me vreme. Čak i ne verujem u vreme i smatram vrlo diskutabilnim njegovo postojanje. Da, dani smenjuju noći i da, naša spoljašnost se menja, ali sve ostalo pripada večnosti.

Znači li vam rođendan koji je blizu, 4. maja?

- Rođendani su dobri jer... Mnogo ljudi me pozove i to su neki dragi glasovi.

Često se po medijima spominje vaš veliki povratak u posao. Jeste li se svesno povukli nakon udaje i majčinstva?

- Prestala sam da radim kada sam rodila jednu medenu bebu koja je mnogo volela da budem u blizini. Ta beba, kao i svako drugo ljudsko mladunče, nije bila čak ni svesna da postoji zasebno, bez mene. Tada sam odlučila da želim da budem dostupna tom mališi uvek, od jutra do mraka, svakoga dana bez izuzetka, kako bih mu pomogla da se što stabilnije uspostavi u ovom novom, velikom svetu. Prvih godinu dana tako, pa polako. To je bio plan, ali onda se rodila još jedna, medena, ćelava beba. I tako su prošle četiri godine. Dakle, da, pauza u poslu je bila moja odluka. I naravno da mi je posao ponekad veoma nedostajao. Ali, bez sumnje, ponovila bih isto.

foto: FIREFLY PROMO

Čini se da su vas neke lepe uloge sačekale baš u trenutku kada ste bili spremi za njih. Od serije "Tate", preko "Državnog službenika", "Močvare", "Ključa"...

- U zrelijem dobu se dobijaju zrelije uloge i to je jedan od benefita "odrastanja".

Ako se gluma mnogo voli i bira srcem, kompenzuje li vam posao sve ono što vam eventualno u privatnom životu ne ide kako treba? Nedavno se pisalo o vašem razvodu, a spolja delujete kao da je sve u redu. Jeste li jaka osoba?

- Nisam jaka, u stvari, ne znam ni šta to znači. I dalje se stalno menjam i svako definisanje me zbunjuje. A sve i jeste u redu. Zapravo, uvek je sve u redu, mada ponekad tako ne izgleda.

Koliko je teško uskladiti posao glumice i majčinstvo?

- Nije teško. Često imam mnogo slobodnog vremena, više nego druge mame.

Može li žena da bude kompletna bez profesije?

- Pa ne znam. Verujem da mnoge mogu. Verujem da mnoge ne mogu nikako. Sve smo mi različite i svaka ima svoj lični san.

Da li se sreća stvara ili čeka?

- Više volim reč radost. Ona ima dublje značenje i ne zavisi od horizontalnih okolnosti, već od lične perspektive. Jer radost je uvek tu, samo je ponekad ne vidimo.

foto: Marina Lopičić

Kurir.rs, TV Ekran, Jasmina Antonijević Milošević

Bonus video: