Foto: Printscreen, Privatna Arhiva, Profimedia

primitivizam

SRAMNA UCENA IZ ZAGREBA! ZABORAVITE NA JASENOVAC AKO HOĆETE U EU Tonovi mržnje hrvatskih akademika TRAŽE DA ISPUNIMO 14 ZAHTEVA

Politika

Hrvatska akademija znanosti i umetnosti traži od Vlade Hrvatske da blokira put Srbije ka Evropskoj uniji ukoliko Beograd ne ispuni čak 14 uslova - među kojima je i odricanje od mita o Jasenovcu!

U dokumentu pod nazivom "Prilozi za zaštitu hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora Republike Hrvatske sa BiH, Crnom Gorom i Hrvatskom u pogledu njihovog ulaska u EU" taksativno se nabrajaju zahtevi koje tri države treba da ispune da bi prema standardima HAZU mogli da dobiju pristanak i podršku Hrvatske na putu ka Briselu.

Dokument je u petak objavljen i poslat Vladi Hrvatske u vidu zahteva.

Kad je u pitanju podrška u pregovorima sa Srbijom postoji čak 14 uslova od kojih su neki poprilično provokotivni i uvredljivi. U prvoj i najvažnijoj stavci HAZU traži da se Srbija odrekne "velikosrpske propagande" što podrzumeva "odricanje od mita o Jasenovcu", ali o odnos prema liku i delu kardinala Alojzija Stepinca.

U nastavku, među taksativno nabrojanim zahtevima, navodi se i "priznanje agesije na Hrvatsku" u ratovima devedesetih što podrazumeva "plaćanje ratne odštete i izvinjenje". Takođe, kao zahtev se pominje i položaj SPC u Hrvatskoj kao "državne crkve" čiji se položaj uređuje u reciprocitetu sa verskim pravima hrvatske manjine u Srbiji.

Među zahtevima su i razgraničenje na Dunavu (Šarengradska ada), povratak imovine svima koji su proterani za vreme ratova, recipročna prava srpske i hrvatske manjine, priznavanje hrvatskog jezika kao manjinskog na "svim razinama" u Srbiji, priznanje "hrvatskog etničkog integriteta Bunjevačkoj manjini", dostavljanje dokumenata o ubijenima i nestalima, dostavljanje svih arhiva, zatim dokumenata iz Vukovarske bolnice, a jedan od zahteva je čak ekološke prirode i odnosi se na kontrolu eksploatacije litijuma u našoj zemlji.

SANU: "Primitivni ton mržnje"

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti saopštio je reagujući na zahteve HAZU da su "uprkos iskustvu" članovi SANU zatečeni "primitivnim tonom mržnje" u objavi Hrvatske akademije znanosti i umetnosti.

- Bez iluzija da će se iko od onih u međunarodnoj zajednici koji su nas neumorno podučavali novim civilizacijskim vrednostima oglasiti povodom ovog huškačkog političkog pamfleta, sami, upravo iz poštovanja prema svim žrtvama "logora smrti", nećemo ulaziti u obezvređeni prostor replike sa onima koji besramno koriste izraz "jasenovački mit". Ali je dobro i korisno da znamo šta misle - navode u SANU.

U objavi HAZU se navodi da treba prestati s poticanjem neprijateljstva prema Hrvatskoj i progonom hrvatskih državljana uz odricanje od velikosrpske propagande-pitanje Bunjevaca, jezika, jasenovački mit, odnos prema Alojziju Stepincu i drugo.

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti Vladimir Kostić izjavio je da je sama floskula "jasenovački mit" uvredljiva i neodgovorna konstrukcija za sve žrtve bez obzira za etnički predznak i rekao da treba "više mere, više odgovornosti i više međusobnog poštovanja".

Kostić je rekao da SANU kao institucija, koliko je to moguće, pokušava da deluje konstruktivno i da na "ovim našim prostorima tragičnih iskustava" ponudi drugačiji narativ koji "ima perspektivu u miru i napretku".

- Nažalost, susrećemo se sa neskrivenom hostilnošću, izmišljotinama tipa Memoranduma 2 i predubeđenjem da aktuelni geopolitčki trenutak treba iskoristiti za reviziju istorije - ocenio je Kostić.

(Kurir.rs/Blic)