Foto: Profimedia

velika tuga

PREMINUO SLAVNI GLUMAC: Znate ga iz filmova Ponoćni ekspres i Američki grafiti, a ovo je uzrok smrti

Kultura

Američki filmski producent, reditelj, scenarista i glumac Bo Hopkins, poznat po ulogama u drami "Ponoćni ekspres" nagrađenoj Oskarom i "Američki grafiti" Džordža Lukasa, preminuo je u osamdeset četvrtoj godini.

Vest je objavljena na glumčevom zvaničnom sajtu, prenosi magazin Verajeti.

- Sa velikom tugom saopštavamo da je Bo preminuo - navedeno je na sajtu.

foto: Profimedia

Njegova supruga je potvrdila je da je Hopkins preminuo u subotu ujutru u bolnici u Van Najsu u Kaliforniji, od posledica srčanog udara koji je pretrpeo 9. maja, navodi Hollywood reporter.

Hopkins je rođen i odrastao u Grinvilu u Južnoj Karolini, kao Vilijam Moldin Hopkins. Odgajale su ga majka i baka nakon očeve smrti, kada je imao samo 9 godina. Sa 16 godina, Hopkins se prijavio u vojsku, nakon čega je odlučio da glumi, stičući iskustvo u letnjim produkcijama i gostujući na televiziji.

Hopkins je tokom duge karijere ostvario niz zapaženih uloga na filmu, ali i na televiziji.

Stekao je više od 130 glumačkih priznanja tokom svoje pola veka duge karijere i bio je najpoznatiji po sporednim ulogama u kojima se istakao, kao i u važnim studijskim filmovima između kasnih šezdsetih i kasnih sedamdesetih godina. Osim svojih filmskih uloga, imao je i brojne gostujuće nastupe na TV-u, uključujući NBC-jevu detektivsku dramsku seriju iz 1974. godine "The Rockford Files" i kultnu ulogu u ostvarenju "Čarlijevi anđeli".

Bo Hopkins je bio najpoznatiji po svojim nezaboravnim sporednim ulogama u filmovima poput "Američki grafiti", koje je napisao i vodio DŽordž Lukas pre "Ratova zvezda", a producirao Frensis Ford Kopola. Hopkins je igrao pored Rona Hauarda, Pola Le Mata, Harisona Forda i Ričarda Drajfusa kao "Mali DŽo" Jang, vođa grupe podmazivača po imenu Faraoni.

Pre svoje smrti, Hopkins se nastanio u Los Anđelesu sa suprugom Sijan i decom Metjuom i DŽejn. Daleko od velikih i malih ekrana, uživao je u pecanju, odgajanju koija i gledanju svog omiljenog bejzbol tima, Los Anđeles Anđela.

(Kurir.rs/Novosti)

Bonus video: