Foto: Printscreen

tako rešili

UKRAJINCI PRODALI TROFEJ SA EVROVIZIJE DA KUPE ORUŽJE ZA VOJSKU: Dobili 900.000 $ i sve otišlo na LETELICE za borbu protiv Rusije

Pop kultura

Ukrajinski bend "Kalush Orchestra", pobednik ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije, prodao je trofej na aukciji za 900.000 dolara, a prikupljeni novac članovi benda donirali su ukrajinskoj vojsci. Osvojeni kristalni mikrofon prodat je na aukciji na Fejsbuku koju je vodio ukrajinski TV voditelj Sergej Pritula.

foto: Printscreen

Prikupljena sredstva biće iskorišćena za kupovinu bespilotne letelice PD-2, namenjen ukrajinskim oružanim snagama, koji uključuje tri drona ukrajinske proizvodnje i kopnenu kontrolnu stanicu, rekao je Pritula.

Prodaja se poklopila sa nastupom benda na dobrotvornom koncertu kod Brandenburške kapije u Berlinu, piše BBC. Član benda Oleh Psiuk iskoristio je koncert da pozove sve ljude da se "ne navikavaju na rat u Ukrajini", prenosi Mondo.

foto: Printscreen/ Youtube

"Mislim da vesti o ratu uvek treba da budu na naslovnim stranama, dok ne dođe mir", rekao je Psiuk.

Četvoromesečna ruska invazija na Ukrajinu odnela je hiljade civilnih života, primorala milione Ukrajinaca da pobegnu i pretvorila ukrajinske gradove u ruševine.

Moskva svoju operaciju naziva "specijalnom vojnom operacijom" koja ima za cilj razoružavanje Ukrajine i njenu zaštitu od fašista. Ukrajina i Zapad se slažu da je tvrdnja neosnovana i da je ovaj rat ničim izazvan akt agresije.

foto: Printscreen/Youtube

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video: