Foto: Privatna Arhiva

presuda višeg suda u šapcu

NIJEDNA KAZNA NIJE DOVOLJNA, NAJBOLJE BI BILO DA NAM SE OVO NIJE DESILO: Potresne reči oca čiju je ćerku (12) silovao komšija

Crna Hronika

Radnik A. I. (38) iz okoline Šapca osuđen je juče pred Višim sudom u ovom gradu na 12 godina robije zbog silovanja devojčice (12) na proslavi u junu prošle godine.

A. I. osuđen je na maksimalnu zakonsku kaznu koja je propisana za krivično delo obljube deteta. Podsetimo, u junu prošle godine policiji je prijavljeno da je on tokom proslave u jednoj svečanoj sali izveo napolje i u napuštenom dvorištu silovao devojčicu, a potom se vratio u salu i veselio se sa ocem deteta, kod koga je inače bio zaposlen.

- A. I. je potpuno mirno i bez ikakve reakcije saslušao presudu - rekao je izvor Kurira.

Nije reagovao

Otac nesrećne devojčice je rekao za Kurir da porodica nije prisustvovala izricanju presude, ali da je u sudu bila njihova advokatica Biljana Borovčanin, koja im je prenela šta se dešavalo u sudnici.

A.I.foto: Privatna Arhiva

- Nema tu zadovoljstva, ako ima neke pravde, ona je zadovoljena, ali najbolje bi bilo da se ništa nije desilo. Pričali smo sa advokaticom i njegova reakcija nas je sve zabezeknula, on je ostao tako hladan i miran kad je čuo kaznu, uopšte se nije potresao - priča otac i dodaje da smatra da su kazne za ovakva dela preblage.

On ističe da je ćerka i dalje u lošem stanju, te da se i njeno zdravlje naglo pogoršalo kada je A. I., meštanin njihovog sela, zimus nakratko pušten iz pritvora.

- Ćerka psihički nije najbolje, a oporavak je jako težak. Svaki put kada se A. I. spomene, ona počne da plače i povuče se u sebe. Otkako se to desilo, spava s majkom. Borimo se da prevaziđe ovo, ali još uvek ima traume - priča otac za Kurir.

Olakšanje

Otac kaže da se cela porodica sada oseća malo bolje i da su osetili olakšanje kada su saznali da će A. I. dugo biti iza rešetaka.

- Čitali smo kada se drugim ljudima dogode ovakve stvari i osećali smo bol zbog njih, ali sada kada se to nama desilo i kad proživljavamo to svakodnevno, ne možemo biti zadovoljni nijednom presudom. Znamo kako se svaka žrtva oseća, takvi ljudi upropaste nekom život, ali mi se trudimo da budemo jaki - poručuje otac i iskazuje nadu da će se dete oporaviti, jer svi lekari ulažu ogromne napore kako bi joj pomogli.

Pobegao

Uhapšen pred ženom i detetom

Posle zlostavljanja devojčice na proslavi u okolini Šapca, A. I. je, shvativši da je otkriven, pobegao iz svečane sale.

- On je uhapšen nekoliko sati kasnije u svojoj porodičnoj kući u jednom selu, pred suprugom i detetom - podseća izvor.

Advokatica Biljana Borovčanin, koja je zastupala porodicu silovane devojčice, rekla je za Kurir da je A. I. na izrečenu presudu reagovao mirno, kao da je očekivao ovakav ishod.

- Delimično je zadovoljena pravda u smislu zakona i zakonskog maksimuma. To, svakako, ne može nadomestiti duševnu bol i teško stanje devojčice, imajući u vidu da je ona tada imala samo 12 godina - rekla je Biljana Borovčanin.

Skandalozna odluka Kratko bio na slobodi

Osuđeni A. I. u januaru ove godine kratko se našao na slobodi, kada je sud ocenio da se mediji više ne interesuju za ovaj slučaj, te da ne postoji uznemirenje javnosti. Iz Višeg suda u Šapcu tada su naveli da su oni postupali po nalogu Apelacionog suda u Novom Sadu. Javnost je reagovala, a roditelji nesrećnog deteta ispričali su za Kurir da su zgranuti odlukom, s obzirom na to da pedofil živi na samo 200 metara od njih. Posle nekoliko dana Apelacioni sud u Novom Sadu preinačio je odluku, pa je A. I. vraćen u pritvor, i to praktično zbog istog razloga koji ranije nije postojao - uznemirenja javnosti. - Ovo je velika pobeda za moje dete, za nas kao porodicu, ali i za sve buduće ljude koji, nažalost, prožive našu sudbinu! Ovo je jedina ispravna odluka suda i hvala svima koji su nam pomogli i podržali nas na ovom veoma teškom životnom putu - rekao je otac za Kurir.

Kurir.rs/ Jovan Mladenović