Foto: Beoinfo

IZLOŽBA U U KONAKU KNEGINJE LJUBICE

BEOGRAD VRAĆA SVOJE KULTURNO BLAGO: Vredna kolekcija 50 akvarela, kao i 80 crteža iz 1912. godine (FOTO)

Kultura

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić i direktorka Muzeja grada Beograda Jelena Medaković obišli su juče izložbu "Planovi enterijera Novog dvora iz 1912. godine", koja je do 28. juna otvorena u Konaku kneginje Ljubice.

On je istakao da su se planovi dizajna enterijera budućeg dvora kralja Petra I Karađorđevića nalazili u privatnoj kolekciji u Nemačkoj.

foto: Beoinfo

- Planove za našeg kralja su radili August Boze i njegova supruga Elza iz Vajmara. Desilo se da je čitav projekat završen pred početak Prvog svetskog rata i da ti planovi nikad nisu bili isporučeni Srbiji, da bi 1922. godine kralj Aleksandar I Karađorđević za uređenje Novog dvora angažovao drugu kompaniju iz Francuske - naveo je Vesić.

foto: Beoinfo

On je istakao da se Grad Beograd četiri godine borio za ovu kolekciju, koja sadrži oko 50 akvarela, kao i 80 crteža grafitnom olovkom.

- Kolekcija je vredna za istoričare, arhitekte i ljude koji se bave uređenjem enterijera, jer su i neizvedeni projekti važni pošto govore o jednoj epohi i ukusu našeg vladara. Smatram da ne postoji bolje mesto za njih od Muzeja grada Beograda. Zadovoljan sam jer Beograd poslednjih godina vraća u vlasništvo Muzeja grada svoje kulturno blago - poručio je sa izložbe.

foto: Beoinfo

Kurir.rs

Bonus video: