5 STVARI O KRALJU PETRU KOJE MORATE DA ZNATE: Ćosić za Kurir otkriva zanimljivosti iz života srpskog vladara! (VIDEO)
Foto: Kurir

čas istorije

5 STVARI O KRALJU PETRU KOJE MORATE DA ZNATE: Ćosić za Kurir otkriva zanimljivosti iz života srpskog vladara! (VIDEO)

Pop kultura -

"Kralj Petar Prvi" stiže u bioskope 5. decembra i to je možda i prvi igrani film u srpskoj kinematografiji čiji je glavni junak unuk čuvenog Karađorđa.

Scenario za film inspirisan je romanom Milovana Vitezovića "Čarape kralja Petra", a jedan od scenarista bio je i Vladimir Ćosić. On za nedeljno izdanje Kurira otkriva pet stvari koje bi trebalo da znate o kralju Petru pre nego što pogledate film.

Scenarista Vladimir Ćosić
Scenarista Vladimir Ćosićfoto: Privatna Arhiva

"Kralj Petar Prvi" sniman je 110 dana na Staroj planini, u Valjevu, Somboru, Krupnju i Krfu. Naredne godine gledaćemo i istoimenu seriju na Radio-televiziji Srbije.

Čovek s mnogo imena

Od Pjera do čika Pere

Kralj Petar Prvi Karađorđević jedan je od kraljeva poznatih po mnogobrojnim imenima, nadimcima ili pseudonimima koje je dobijao od naroda ili ih sam sebi davao. U mladosti, dok je živeo u Francuskoj, mladi knez je pod imenom Pjer Kara ratovao za Francusku protiv Prusije. Iz izgnanstva je radio na organizaciji i aktivno učestvovao u bosansko-hercegovačkom ustanku pod pseudonimom Petar Mrkonjić. Na presto Srbije je stupio u svojoj šezdesetoj godini, pa je verovatno zbog toga od početka poneo nadimak "stari kralj". Pošto je bio kralj Srbije tokom perioda velikih srpskih vojnih uspeha, u srpskom narodu ostao je zapamćen kao Petar Oslobodilac, a zbog svog toplog i bliskog odnosa sa svojim narodom zvali su ga i "narodni kralj", kao i "čika Pera".

foto: Promo

Umetnik

Bavio se fotografijom

Tokom svog boravka u Parizu u mladosti, budući kralj Srbije Petar pokazivao je veliko interesovanje za vizuelne umetnosti, baveći se aktivno fotografijom i slikarstvom paralelno s formalnim vojnim obrazovanjem koje je sticao.

Liberalni demokrata

Preveo knjigu Džona Stjuarta Mila

Knežević Petar je u Beču štampao svoj prevod knjige engleskog filozofa i političara liberalnih ubeđenja Džona Stjuarta Mila "O slobodi", za koji je napisao i predgovor, koji će kasnije postati osnova kraljevog političkog programa i filozofskih pogleda na život. Pod uticajem ovog dela, kralj Petar je kasnije kao vladar bio poznat po svojoj liberalnoj politici i zalaganju za ustavno uređenje zemlje, a za početak njegove vladavine vezuje se i nastanak prvih demokratskih institucija u Srbiji.

Ratnik

Preživeo pet ratova

Iako se interesovao za najrazličitije stvari, diplomatiju, politiku, liberalizam, filozofiju, pa čak i umetnost, ličnost kralja Petra je možda i presudno obeležilo čak pet ratova u kojima je tokom čitavog života učestvovao. Kruna kralja Petra Prvog bila je izlivena od topa njegovog dede Karađorđa. Umro je baš kao što je i živeo, skromno i vojnički, na starom vojničkom gvozdenom krevetu u maloj kući na Senjaku.

Neobično

Živeo samo od svoje plate

Još od dolaska na presto, kralj Petar je odlučio da živi isključivo od plate koju je za svoj rad dobijao od srpske vlade. Iako su ga neretko optuživali da za privatne stvari koristi državni novac, od svoje plate je podizao zadužbinu Karađorđevića na Oplencu, a ostalo je zabeleženo i da mu je jednom, kad mu je zafalio novac, ministar u vladi odbio kredit.

foto: Promo

Kurir/ Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track