Foto: AP/Nicole Hester, AP/Evan Agostini, AP/Jefferee Woo

DIGLE GLAS

SILOVANA JE S 11 GODINA I NISU JOJ DALI DA PREKINE TRUDNOĆU! DA LI JE OVO BUDUĆNOST?! Poznate žene ustale protiv ZABRANE ABORTUSA!

Pop kultura

Američki vrhovni sud doneo je odluku da ne postoji ustavno pravo na abortus u Sjedinjenim Državama, preinačivši presedan koji je postavljen pre gotovo 50 godina u čuvenoj parnici Ro protiv Vejda. Ovo je redak slučaj preinačenja davno uvedenog zakona, što će uzdrmati temelje modernih reproduktivnih prava u Americi, ukazuje Gardijan.

Odluka Američkog vrhovnog suda, a potom pismo sudije i advokata Klarensa Tomasa o predlogu novog zakona kojim bi se razmotrilo pitanje kontracepcije i njegova potencijalana zabrana, kao i istopolnih veza i brakova je dodatno rasplamtalo vatru i bes među Amerikancima koji su odluku o abortusu i potencijalnim predlozima uporedili sa romanom Margaret Atvud "Sluškinjina priča" i fiktivnom represivnom hrišćanski fundamentalnom gradu Gilead.

Gotovo sve najveće muzičke zvezde, filmski radnici, gejming industrija i svet šoubiznisa je na društvenim mrežama reagovao uz negodovanje, izražavajući razočaranost modernim društvom koje umesto da vrednuje ljudska prava i lične odluke pravi nazadne korake.

Tejlor Svift napisala je da je prestravljena kuda ide trenutni sistem.

"Posle toliko decenija rada i borbe za ženska prava i njihova tela, danas nam je sve to oduzeto", napisala je Svift.

Američka pevačica Lizo je donirala pola miliona dolara za program "Planirano roditeljstvo" i "Pravo na abortus" u saradnji sa izdavačkom kućom Live Nation sa ciljem da se skupi milion dolara za borbu protiv trenutne odluke.

Švedska pop zvezda Zara Larson, koja je popularna u Evropi i Americi, prvo je cinično prokomentarisala da su mnogi mislili da je "Amerika najbolje mesto za život", ali da su svi živeli u teškoj zabludi.

Uznemirena zbog odluke podelila je nekoliko članaka i slučajeva koji su se desili u svetu gde je zabranjen abortus. Između ostalog i slučaj silovane devojčice (11) kojoj nisu želeli da prekinu trudnoću.

"Pročitala sam ovo 20 puta i ništa mi nije jasno. Šta je je*eno trebalo da se sačeka? Bila je silovana! Naterali su je da održava trudnoću sedam meseci? Zbog čega? Više ne verujem šta čitam? Je l ovo budućnost za devojčice?", napisala je Larson.

Američka kongrensmenka Aleksandrija Okasio Kortez odluku je opisala kao opasnu i ugrožavanje žena, ali i da podjednako utiče i na muškarce jer se na ovaj način prava na sopstveni život i odluke narušavaju.

Posle presude Vrhovnog suda, 13 saveznih država je već usvojilo takozvane zakone o pokretanju koji će automatski zabraniti abortus.

Neke druge će verovatno brzo usvojiti nova ograničenja.

Ukupno se očekuje da će pristup abortusu biti prekinut za oko 36 miliona žena u reproduktivnom dobu, prema istraživanju Planned Parenthood (Planirano roditeljstvo), zdravstvene organizacije koja izvodi abortuse.

Vrhovni sud je razmatrao slučaj Dobs protiv Džeksonove ženske zdravstvene organizacije, koji je osporavao zabranu abortusa u Misisipiju posle 15 nedelja.

Sud je sa šest glasova za i tri protiv presudio u korist države, suštinski okončavajući ustavno pravo na abortus.

„Stoga smatramo da Ustav ne daje pravo na abortus… i da se ovlašćenje za regulisanje abortusa mora vratiti narodu i njihovim izabranim predstavnicima“, navodi se u delu presude.

(Kurir.rs/ Blic žena)

Bonus video: