Foto: FIBA

KVALIFIKACIJE

TEŽAK PORAZ SRBIJE U RIGI: Letonija napravila preokret pa RAZBILA "orlove" u važnoj utakmici kvalifikacija za SP

Košarkaška reprezentacija Srbije doživela je težak poraz u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo. U Rigi je od ekipe Svetislava Pešića bolja bila Letonija rezultatom 66:59.

Košarka
> 21:57h

Srbija, kao i Letonija, još pre ove utakmice su obezbedili plasman u narednu rundu kvalifikacija, ali zbog toga je ovaj meč bio važan, jer se u narednu fazu kvalifikacija prenose bodovi osvojeni protiv ekipa koje su prošle dalje.

"Orlovi" su u Rigi imali prednost na poluvremenu, pa i maksimalni plus od devet poena na početku treće deonice, ali je neshvatljivo usledio veliki pad.

Letonci su to iskoristili, zaigrali mnogo bolje u napadu, počeli u mnogo boljem procentu da pogađaju šuteve i da u jednom trenutku stignu i do čak 17 poena prednosti.

Katastrofalna treća četvrtina u kojoj je Srbija postigla svega sedam poena, skupo je koštala našu reprezentaciju koja je u nastavku uspela samo da smanji ubedljiv zaostatak.

foto: FIBA

Najefikasniji pojedinac na ovom meču je bio Aleksa Avramović, uprkos činjenici da u drugom poluvremenu nije postigao nijedan poen. U prvom je upisao 16 poena, a u nastavku je očigledno falio njegov doprinos.

Falio je od same završnice druge četvrtine i Marko Jagodić Kuridža, koji je doživeo nezgodnu povredu nakon jednog duela sa protivničkim igračem.

U svakom slučaju, drugo poluvreme je na trenutke bilo teško gledati, a Letonci su na kraju slavili pred punom dvoranom.

foto: FIBA

Do pobede je domaći tim vodio Arturs Kuruc sa 13 poena, šest asistencija i četiri skoka. Davis Bertans je dodao osam poena, a dvostruki su bili još Čavars i Gražulis.

Za Srbiju, pored učinka Avramovića, dvocifren je bio još Vanja Marinković, dok je najkorisniji sa 14 indeksnih poena bio Dejan Davidovac koji je meč završio sa devet poena, pet skokova i po dve asistencije i ukradene lopte.

Srbija će u nedelju, 3. jula, igrati još jedan važan meč. U Nišu će gost "orlovima" biti reprezentacija Belgije.

Tok meča mogli ste da pratite uživo na Kurir sportu.

Letonija - Srbija 66:59 (13:12, 12:19, 21:7, 20:21)

Tok meča:

Četvrta četvrtina:

40. minut - 66:59 - Srbija je na kraju uspela samo da ublaži poraz i donekle popravi utisak.

39. minut - 66:55 - Atraktivno zakucavanje Davidovca neće popraviti gorak ukus utakmice u Letoniji.

37. minut - 64:48 - Trojka Marinkovića, ali i laki poeni Čavarsa odmah nakon toga.

36. minut - 60:45 - Lomaš vezuje pet poena za Letoniju, dok su za Srbiju poentirali Ristić i Davidovac.

34. minut - 55:41 - Konačno poeni za Srbiju i to preko Ristića. Odbranili su se naši košarkaši, a posle četvrtog faula Bertansa i tajm-auta, Davidovac je pogodio jedno od dva bacanja.

Čavars na drugoj strani pogađa pod faulom. Nije pogodio dodatno bacanje, ali je Letonija dobila novi napad koji je završen poenima Lomaša.

33. minut - 51:38 - Laki poeni za Bertansa, a na drugoj strani još jedan neiskorišten napad.

32. minut - 49:38 - Obostrana nesportska lična greška, Petrušev i Šmic su kažnjeni.

31. minut - 49:38 - Iz velike daljine Bertans pogađa trojku, pa Letonija ima dvocifrenu prednost.

Treća četvrtina:

30. minut - 46:38 - Opet ta slobodna bacanja... Marjanović je promašio prvo, a pogodio drugo. Konačni rezultat na kraju treće četvrtine postavio je Lomaš.

Srbija je u ovom delu igre postigla samo sedam poena.

foto: FIBA

29. minut - 44:37 - Letonci sada pogađaju sve što šutnu. Lejmans je pogodio dva puta zaredom.

28. minut - 40:37 - Nastavljaju se problemi... Bjelica je pogodio jedno od dva slobodna bacanja, a onda je Kuruc još jednom pogodio trojku.

I Marinković je u narednom napadu polivično uspešno izvodio slobodna bacanja.

27. minut - 37:35 - Ekspresno je Letonija stigla do preokreta. Srbija je imala devet poena prednosti, a onda je usledio potpuni pad. U nekoliko minuta Letonci su napravili seriju 12:1, a novom trojkom Kuruca stigli su i do prednosti.

26. minut - 32:35 - Nekoliko loših napada Srbije, a na dugoj strani pogađa ponovo Grazulis. Na drugoj strani konačno poeni, odnosno poen za naš tim. Marjanović je promašio prvo, a pogodio drugo slobodno bacanje. Tek četvrti poen Srbije u drugom poluvremenu.

foto: FIBA

25. minut - 30:34 - Grazulis pogađa za seriju od pet poena Letonaca. Šteta što naši košarkaši nisu iskoristili dobar start prvog poluvremena.

24. minut - 28:34 - Kuruc je pogodio trojku i to su prvi poeni Letonije u drugom poluvremenu.

22. minut - 25:34 - Odličan je Dangubić na startu drugog dela. Nakon skokova u napadu je pogodio trojku.

21. minut - 25:31 - Dve šanse je Avramović imao u prvom posedu Srbije u drugom poluvremenu, nažalost oba puta je bio neprecizan.

Druga četvrtina:

20. minut - 25:31 - Nezgodna povreda Jagodić Kuridže zbog koje je morao da napusti igru.

Odličan završetak prvog poluvremena za Srbiju, Avramović je projurio u poslednjem napadu do koša i stigao do 16. poena.

19. minut - 25:29 - Odličan potez Marinkovića u poslednjim trenucima napada. Pretrčao je odbranu Letonije i položio loptu u koš.

18. minut - 25:27 - Četiri vezana poena Srbije, Avramović nastavlja da pogađa večeras, a Davidovac se zatim odlično snašao i izborio za skok u napadu i laka dva poena.

17. minut - 25:23 - Pogađa Čavars i slobodna bacanja, a onda sudije sviraju faul u napadu Bjelici.

16. minut - 23:23 - Sedam ofanzivnih skokova su dozvolili protivniku naši košarkaši. Nakon poslednjeg je lake poene imao Čavars, a na drugoj strani treća trojka i 12. poen Avramovića.

15. minut - 21:20 - Prvi poeni Davisa Bertansa. Pogodio je trojku i oduševio publiku u Rigi.

foto: FIBA

14. minut - 18:20 - Dobra odbrana Srbije u prehodnim minutima. Uprkos tome poentirao je Grazulis, nakon što je dva "penala" imao Avramović i pritom jednom bio precizan.

13. minut - 16:19 - Odlično je raspoložen Avramović. Čim se vratio u igru je stigao do osmog poena. Pašečniks je polovično bio uspešan sa linije slobodnih bacanja.

"Upisao se" potom i Jaramaz - trojka!

12. minut - 15:14 - Prvi poeni za Todorovića, uzvratio je Arturs Kuruc.

Prva četvrtina:

10. minut - 13:12 - Bez promašaja je Pašečniks iz igre. On je poenima zatvorio skromnu prvu četvrtinu.

9. minut - 11:12 - "Dva za dva", Pašečniks i Davidovac su razmenili poene.

8. minut - 9:10 - Skokovima u napadu Letonci prave problem Srbiji u prvoj četvrtini, nakon jednog takvog je Pašečniks je poentirao. Boban Marjanović je na drugoj strani u svom stilu stigao do prvih poena.

Potom i prvo vođstvo za Srbiju, nakon poena Marinkovića.

6. minut - 7:6 - Jedino je Avramović pogađao u prvoj četvrtini za Srbiju do ovog trenutka. Još jedna njegova trojka.

Kristaps Porzingis, košarkaš Dalasa, ne igra na današnjem meču, a pre meča se pozdravio sa doskorašnjim saigračem.

foto: FIBA

5. minut - 7:3 - Skroman poenterski početak utakmice u Rigi. Čavars je pogodio nakon uhvaćenog skoka u napadu. Pešićevi igrači nisu dobro otvorili meč.

3. minut - 5:3 - Prvi poeni za Srbiju! Avramović je podogio trojku nakon promašaja Petruševa i Marinkovića, ali i pogotka Šmica za Letoniju

foto: Printskrin

1. minut - 3:0 - Prvi napad na utakmici pokazao je šta bi moglo da čeka naš tim - trojka Lejmansa.

Uoči meča:

Srbija i Letonija su već obezbedila plasman u sledeći krug, ali utakmica u prestonici ove države je važna jer se bodovi prenose iz aktuelne u narednu rundu kvalifikacija.

Pogledajte kako se Boban Marjanović pripremao za utakmicu:

Za Srbiju će u Letoniji igrati sledećih 12 košarkaša: Filip Petrušev, Nemanja Dangubić, Dejan Davidovac, Nemanja Bjelica, Vanja Marinković, Dušan Ristić, Dejan Todorović, Marko Jagodić Kuridža, Aleksa Uskoković, Ognjen Jaramaz, Aleksa Avramović, Boban Marjanović.

foto: Printskrin

O važnosti meča je govorio i Svetislav Pešić, selektor reprezentacije Srbije.

"Treći prozor prve runde, tako ja nazivam, jer postoji dve runde. Ovo je sada treći prozor prve runde u kojoj su dve utakmice. Kada se završe ove dve utakmice, bez obzira što ćemo se Belgija, Letonija i mi kvalifikovati, mnogo je važno sa koliko bodova ćemo ući u narednu fazu. Dobro je što smo pobedili Slovačku, ali to se neće računati u drugoj rundi. Vrlo je važno da se zna da idemo u grupu sa Grčkom, Turskom i Velikom Britanijom. Grčka će biti prva jer je oba puta pobedila Tursku. Naša situacija, koliko god pokušavam da to pojasnim, izgleda da me svi slušaju, a ne čuju... imali smo najtežu grupu i u drugoj fazi ćemo imati najtežu", rekao je Pešić.

Srbija je u prvom okršaju s Letonijom jedva slomila otpor žilavog protivnika pobedivši rezultatom 101:100.

Iz te prve utakmice koja je odigrana u Beogradu, večeras protiv Letonije igraće samo četvorica košarkaša - Aleksa Avramović, Dušan Ristić, Nemanja Dangubić i Marko Jagodić-Kuridža koji je i prelomio meč pošto je u poslednjim sekundama pogodio slobodno bacanje za pobedu.

foto: Starsport

Nakon meča u Rigi, Srbiju čeka još jedan bitan meč, pošto će u Nišu 3. jula gost biti Belgija.

Kurir sport