budući brucoši polagali prijemni na Medicinskom fakultetu, Foto: Nebojša Mandić

rezultati sa prijemnog

UŽIČKI GIMNAZIJALCI UBEDLJIVO NAJBOLJI NA PRIJEMNOM NA MEDICINSKOM FAKULTETU U BEOGRADU: Čestitao im i dekan (FOTO)

Društvo

Na prijemnom ispitu na Medicinskom fakultetu u Beogradu učenici Užičke gimnazije bili su ubedljivo najbolji, a dopisom njihovom direktoru Vukadinu Simoviću to je potvrdio i dekan prof. dr Lazar Davidović.

- Upravo se završio prijemni ispit na Medicinskom fakultetu u Beogradu. Sa zadovoljstvom vas obaveštavamo da su đaci Užičke gimnazije ostvarili najbolji uspeh na prijemnom ispitu u ovoj školskoj godini, što se može videti i u dole priloženoj tabeli. Upućujemo vama i kolektivu gimnazije najiskrenije čestitke i želimo mnogo uspeha u daljem radu - navodi se u pismu i ističe da je 16 gimnazijalaca polagalo prijemni i da je procenat onih koji su ga položili 93,75.

foto: Printskrin Tviter

Mladi Užičani su iza sebe ostavili učenike koji su došli iz Medicinske škole u Kraljevu, potom Treće, Desete, Devete i Prve beogradske gimnazije, te gimnazija iz Bajine Bašte, Sremske Mitrovice, Čačka i Zrenjanina.

Direktor Užičke gimnazije Vukadin Simović kaže za Kurir da su profesori ponosni na svoje đake.

- Kada je stiglo pismo, oni su nas pitali da li smeju to da objave, što smo im, naravno, i dozvolili. I treba da se ponose svojim znanjem koje su stekli isključivo svojim zalaganjem, trudom i radom s profesorima i u otežanim uslovima pod kojima su pohađali nastavu dve godine zbog pandemije korone.

foto: Shutterstock

Rezultati pokazuju samo dugotrajan zajednički rad profesora i učenika, rezultati i ne čude previše jer godinama unazad naši đaci beleže izvanredne uspehe na prijemnim ispitima na mnogim fakultetima Univerziteta u Beogradu - kaže Simović.

- Maturanti s prirodno-matematičkih smerova najčešće upisuju FON, Elektrotehnički fakultet u prestonici, Biološki, a sada u poslednje vreme je ponovo povećana zainteresovanost i za Mašinski. Nekada je dosta naših đaka odlazilo na Mašinski, jer je Užice bilo poznato po fabrikama, onda je taj odziv pao, ali sada opet upisuju i devojčice i dečaci. Dobijali smo plakete s Elektrotehničkog fakulteta i FON za postignute izuzetne uspehe naših đaka na prijemnim ispitima.

Direktor želi da se ovo promeni

Nažalost, malo ih se vraća u svoj grad

Simović kaže da je gimnazija u Užicu mala, ima 30 odeljenja sa oko 890 učenika.

- Imamo vredne učenike koji postaju akademski građani. Nažalost, mali broj njih se vraća u svoje rodno mesto. Najčešće ostaju da žive i rade u Beogradu ili Novom Sadu. Na obeležavanju 10 godina mature ove godine jer se od 180 maturanata samo njih osmoro vratilo u svoj grad. Treba uraditi nešto kako bi se oni podstakli da se vrate u zavičaj.

Vukadinović navodi i da đaci s društveno-jezičkih smerova upisuju najčešće pravne fakultete ili filozofske, a što se tiče upisa u gimnaziju, zainteresovanost osmaka ne pada:

- Konačna lista budućih učenika će se znati 13. jula, ali već vidimo da ćemo imati jake učenike koji upisuju i stručna odeljenja, poput računarskog ili sportskog.

Kurir.rs/ A. Kocić

Bonus video: