sporazum

MILO OBARA TEMELJNI UGOVOR? Stručnjak za Kurir TV objasnio šta će biti sa dogovorom CG i SPC ako padne vlada Dritana Abazovića

Crna Gora

Dragan Petrović naučni savetnik Instituta za međunarodnu politiku i privredu istakao je da iako vlada padne u Crnoj Gori, Temeljni ugovor neće prestati da važi jer ne izlazi iz okvira zakona Crne Gore.

- Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori je najrasprostranjenija, temelj Crne Gore je SPC, dok je Crnogorska pravoslavna crkva manjinska. Velika stvar je Temeljni ugovor. Gospodin Đukanović nije u pravu, ovo nije međunarodni ugovor i postoji zakonski prostor i da sve ono što se kosi sa zakonom Crne Gore može naknadno da se menja - istakao je Petrović.

foto: Kurir televizija

Sada je na Srpskoj pravoslavnoj crkvi da potpiše dogovor.

- De jure stvar je završena. Ovo je validno, sve može da padne, proces je završen. Sledeća zakonska procedura je da, čak i da padne vlada, vršilac dužnosti stupa u kontakt sa SPC, koja je spremana da potpiše ugovor. A da li će vlada pasti i ako postoji bilo šta što se kosi sa zakonom Crne Gore, to će se naknadno utvrđivati. Sada je samo na subjektu SPC da se potpiše - istakao je Petrović i dodao:

- U ovom trenutku i ako vlada padne u Crnoj Gori, ništa se neće promeniti. Đukanović uzima političke poene, da bi se ostavio gorak utisak. On to radi non-stop - istakao je Petrović.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: