Foto: Zorana Jevtić

specijalni sud

INSPEKTOR STOLIĆ ODAVAO TAJNE BELIVUKOVOM KLANU: "Velja se dobro drži ne govori ništa" SUTRA SUD ODLUČUJE DA LI JE KRIV

Crna Hronika
> 12:33h

Specijalni sud u Beogradu sutra bi trebalo da donese presudu bivšem inspektoru SBPOK-u Božidru Stoliću, koji se sumnjiči da je zloupotrebio položaj i odavao službene tajne klanu Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Optužnicom je, podsetimo, obuhvaćen i Beranac Filip Golubović, koji je prema tvrdnjama tužilaštva podstrekao inspektora Stolića da odaje poverljive informacije i za to mu obećao iznos od 500 do 5.000 evra.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal, Saša Ivanić, u završnoj reči je od suda zatraži da Stolića osudi na kaznu ne manju od tri godine zatvora, a Golubovića ne manju od godinu dana zatvora, dok je odbrana okrivljenih zatražila oslobađajuću presudu.

foto: Nenad Kostić

U završnoj reči pred presudu, tužilac je naveo da izvedeni dokazi ukazuju da je bivši inspektor Stolić, koji je učestvovao u prikupljanju dokaza protiv jedne od najmonstruoznijih kriminalnih grupa, pripadnicima klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, koji su ostali na slobodi posle njihovog hapšenja, odavao službene informacije o dokazima pronađenim u kuci u Ritopeku, kao i o radnjama koje policija planira da preduzme.

Podsetimo, kako je Kurir pisao, Stolić je bio medu prvim pripadncima MUP-a koji su ušli u kuću u Ritopeku i učestvovao u prikupljanju dokaza u njoj.

- Posle hapšenja Belivuka i Miljkovića, Golubović je od Stolica tražio da mu dostavlja sve podatke o pronađenim dokazima posle privođenja, tražio je i dobio njihove fotografije iz SBPOk-a. Stolić ga je posle hapšenja kriminalne grupe obavestio da se "Belivuk dobro drži i da ništa ne govori", zatim mu je javio da je posle prskanja luminolom u kući pronađena krv Milana Lepoje, Gorana Veličkovića i Zdravka Radojevića. Golubović je te informacije prosledivao NN licu, koje mu je reklo da će Stolić, ako nastavi tako da im šalje informacije, biti nagrađen sa 5.000 evra - podsetio je tužilac u završnoj reči šta je u svom iskazu datom u SBPOK-u priznao optuženi Golubović.

U završnoj reci je naveo da ovakav iskaz Golubovica potvrduju i drugi izvedeni dokazi, pre svega skaj komunikacija izmedu okrivljenih i drugih pripadnika kriminalne grupe, koja je putem međunarodne pravne pomoći dostavljena iz Francuske. Inače, upravo u postupku protiv Stolića, sud je doneo prvu odluku da skaj komunikaciju koristi kao zakonit dokaz u postupku.

foto: Ana Paunković

- U materijalima o komunikaciji preko skaja, upravo se pojavljuju stvari o kojima Golubović govori, naknada od 5.000 evra, ukoliko nastavi da ih izveštava, dele se fotografije osumnjičenog Belivuka i Miljkovića, baš iz vremena kada im je određeno zadržavanje od 48 sati. Pojavljuju se njihove slike iz SBPOK-a, kao i fotografija Vlada Draganića sa pretresa njegove kuće u Ritopeku, kao i podaci da je policija tokom pretresa pronašla u kući u Ritopeku tragove krvi - naveo je tužilac Ivanić.

Podaci koje su razmenjivali, kako je naveo, pripadnici grupe razmenili su u prvih nekoliko sati posle otkrivanja kuće u kojoj su izvršeni brojni zločini u Ritopeku. Osim iskaza Golubovica i skaj komunikacije, jedan od dokaza na koji se tužilac poziva je i rokovnik pronaden kod Stolica, a u kom je zapisivao radnje koje je preduzimao.

Prema navodima optužnice, Golubović i Stolić upoznali su se kada je Stolić bio uključen u istragu nestanka Gorana Mihajlovića, za čije su ubistvo nedavno osumnjičeni pripadnici Belivukovog klana. Kao inspektor otišao je da uzme izjavu o nestanku od Golubovića, koji je zbog drugog predmeta bio u pritvoru Centralnog zatvora. Po izlasku Golubovica, navodno su se sreli i nastavili komunikaciju.

Kurir.rs