Foto: Profimedia

Žene ga obožavaju

NAMIRNICA KOJU SVI KORISTE ZA MRŠAVLJENJE MOŽE DA VAM NANESE I ŠTETU: Saznajte da li zaista smanjuje OBIM STRUKA i kad je korisna

Žena

Skoro da nema žene koja bar jednom nije posegla za jabukovim sirćetom kako bi se leti lakše izborila s viškom kilograma i ponosno pojavila u kratkoj haljini, šortsu ili kupaćem kostimu.

Ovo sirće jeste zdrava namirnica, ali pre nego što počnete da ga pijete, a najčešće se savetuje ispijanje jedne male do dve velike kašike pomešane s dva decilitra vode ujutro natašte, treba da znate da li i koliko zaista deluje.

foto: Shutterstock

Ne postoje nikakvi dokazi da jabukovo sirće ubrzava metabolizam i da topi masnoće, tj. da pomaže kod gubitka kilograma, ali mnoge pripadnice lepšeg pola ga koriste i tvrde da deluje.

Ipak, treba i ovo da znate:

NIJE NAJBOLJE REŠENJE ZA SUZBIJANJE APETITA

Kada ga popijete na prazan želudac, kiselina može da kod vas stvori osećaj sitosti, ali i da ga iziritira. Moguće su štetne nuspojave, pa je bolje da se opredelite za doručak bogat belančevinama (jaje, nemasni jogurt). Takođe će vas zasititi, ali i snabdeti s puno više hranljivih materija od čaše vode s jabukovim sirćetom.

foto: Shuterstock

NIJE PRIRODAN NAČIN DETOKSIKACIJE

Naš organizam poseduje svoj prirodni sistem kojim se čisti od toksina. Ovaj posao uspešno obavljaju bubrezi, jetra i creva. Ako su zdravi, apsorbuju hranljive materije i odbacuju ih putem mokraće i stolice – ne treba vam jabukovo sirće.

NIJE SVAKO SIRĆE DOBRO

Jabukovo sirće je derivat fermentisanog soka, pa kao i druge namirnice ove vrste, može da sadrži dobre bakterije, koje pospešuju zdravlje creva i održavaju urednu probavu.

Ipak, ova više nego poželjna svojstva probiotika ima samo nepasterizovano jabukovo sirće jer sadrži enzime, belančevine i - probiotike. Zato obratite pažnju kad ga nabavljate, ne uzimajte prvo na koje naiđete u radnji, već dobro proučite etiketu.

NIJE DOBRO AKO PRETERATE

Ako preterate sa konzumacijom sirćeta, to će prvo uništiti zubnu gleđ, oštetiti jednjak i potom pokrenuti želudac na pobunu. Sve ovo su takođe razlozi da jabukovo sirće nikako ne uzimate na prazan stomak.

NAJBOLJE JE U SALATI!

foto: Shutterstock

Nema nikakve sumnje da jabukovo sirće pruža daleko više kad se konzumira kao začin za salatu. Od njega ćete kada ga konzumirate na ovaj način, kada se udruži s vitamina i mineralima iz svežeg povrća, imati mnogo više koristi.

A kad smo već kod ishrane, zapamtite da je usvajanje zdravog načina života ipak jedini pravi put do vitke linije!

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video: