Foto: Printscreen

srpska istorija

U VREME AHILA I OBILIĆA ON BI NJIHOV DRUG BIO Malo poznate činjenice o HAJDUK VELJKU Suprugu je voleo najviše, a konju dao OVO ime

Na današnji dan 1813. godine poginuo je legendarni hajduk Veljko Petrović.

Društvo

Da se svakoga dana piše o skrajnutim srpskim junacima nebi bila dovoljna godina da se svi nabroje. Ovo je priča o malo poznatim detaljima iz života čuvenog hajduka.

Hajduk Veljko se, prvo, naročito istakao u bici kod Varvarina. Godine 1811. biva poslat u Negotin, i postaje krajinski vojvoda.

foto: Printscreen

I za života, kao i posle smrti bio je junak koga su svi poštovali. Bio je, prvo, oženjen Marijom, najmlađom sestrom, po majci, Stanoja Glavaša. Istorija kazuje i da ona nije mogla da podnese njegov hajdučki život, te se se razišli. Druga žena bila mu je Čučuk Stana iz okoline Negotina.

foto: Wikipedia

Postoje mnoge priče da se Stana sa njim borila protiv Turaka, da je branila Negotin i "da je čak četiri rane u tim borbama zadobila".

Takođe, malo je poznata i činjenica da je imao konja po imenu Kušlja.

Vuk Stefanović Karadžić je o Hajduk – Veljku Petroviću, između ostalog, napisao:

„ Po srcu je i po tjelesnom junaštvu bio prvi ne, samo, u Srbiji, nego se može, slobodno, reći i u cijeloj Evropi svog svud ratnog vremena. U vrijeme Ahila i Miloša Obilića, on bi, zaista, njihov drug bio, a u njegovo vrijeme, bogzna bi li se oni mogli s njim uporediti.

Ostale su zapamćene njegove reči:

„Glavu dajem, Krajinu ne dajem!"

Kurir.rs/ J. Ćirković

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video: