Foto: Youtube Printscreen

svuda luksuz i raskoš

KAPIJA OKIĆENA A NA DVORCU OD KUĆE VIJORI SE SRPSKI BARJAK Ovako izgleda kad se udaje lepa Vlajna, snimak svadbe pogledalo 500.000

Običaji nalažu da se na ovakvu svadbu ne ide bez tri haljine! Pletu kolo, lepe pare na pevača

Srbija
> 16:05h

Velika svadbena veselja u Srbiji traju po tri dana - prvo, devojačko i momačko veče, zatim dan venčanja i svadba, i na kraju treće jutro kad se daruju kumovi i rodbina.

Ovakve svadbe obično prate svi stari običaji poput gađanja jabuke, kupovine mlade, bacanja sita, preskakanja korita i držanje nakončeta u krilu. Takvih svadbi još ima na jugu, u Toplici, ali i u drugim krajevima širom Srbije.

Međutim, upućeni kažu da su moderne vlaške svadbe nešto sasvim posebno, prate ih brojni običaji, luksuz, raskoš, kićenje pevača silnim novčanicama, a posebno pravilo važi za dame koje se nađu u svatovima jer im je bolje da se u kolo ne hvataju bez 3 haljine!

Nepisano je pravilo da se gospođe koje dođu na vlašku svadbu presvuku makar tri puta tokom veselja i pokažu svoje raskošne i svetlucave toalete.

FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen
FOTO: Youtube Printscreen

Samo svadbeno veselje posebna je priča - porodica koja udaje ćerku obično zatvori celu ulicu zarad veselja a za najmlađe svatove doveze se mašina koja pravi sladoled i šećernu vunu da se i oni zabave i lepo provedu.

Snimak jedne od najgledanijih vlaških svadbi već deceniju se nalazi na Jutjubu ali i dalje privlači veliku pažnju. Dosad ga je pogledalo skoro pola miliona ljudi.

Na snimku se vidi bogato okićena kapija mladine kuće ukrašena vencem od cveća ali i početnim slovima imena mladenaca u zlatnoj boji. Zatim njihova zajednička slika u čelu bele šatre bogato opremljene skupocenim posuđem i cvetnim aranžmanima.

Na jednoj od terasa vije se srpska trobojka, a goste dočekuje natpis "Dobro došli".

Domaćini su na sve mislili pa i na to da gostima usred leta ne bude vrućina - svud su rasporedili ventilatore da svatovi bez po muke mogu da uživaju u iću i piću ali i u veselju i kolu.

Roditelji i najbliža rodbina mladenaca ne žali za muziku pa se pevačima za čelo ne lepe novčanice manje od 100 evra.

Roditelji čitav život rade i stiču čekajući ovakav dan - da udaju ćerku i ožene sina, pa da dočekaju i unuke.

Vlaški običaj - dolazak mladenaca kući

Šta se sve promenilo - vlaška svadba iz 1985. godine

Kurir.rs/Youtube