Gužva / Ilustracija, Foto: RINA

OPREZ!

PIJTE VODU, PRAVITE PAUZE, VEŽITE POJAS! Agencija za bezbednost saobraćaja upozorava na gužve na putevima, OVO DOVODI DO UDESA

Društvo

Agencija za bezbednost saobraćaja izdala je apel zbog povećanja obima saobraćaja na svim putnim pravcima o oprezu koji je sada posebno potreban onima koji putuju zbog potencijalnih saobraćajnih nezgoda koje se mogu dogoditi.

Zbog povećanja obima saobraćaja na svim putnim pravcima, posebno tranzitnim deonicama, kao i graničnim prelazima, na kojima je pored putničkih automobila povećano prisustvo motorizovanih dvotočkaša i teretnih vozila, a usled nepogodni vremenskih uslova (visoke temperature i pojava vremenskih nepogoda u vidu intenzivnih pljuskova i grada) apelujemo da svi učesnici u saobraćaju na put krenu odmorni, a da tokom detaljno isplaniranog putovanja prave pauzu na svaka dva sata vožnje.

U saobraćajnim nezgodama u Srbiji svakog dana u periodu letnjih meseci dogodi se oko 100 saobraćajnih nezgoda, odnosno u proseku leti mesečno smrtno strada oko 50 ljudi i oko 1.900 njih zadobije povrede u saobraćaju. Vozači i putnici u automobilima su najugroženija kategorija učesnika u saobraćaju (oni čine oko polovine svih nastradalih) u letnjim mesecima. Osim putničkih automobila tokom letnjih meseci su povećano ugroženi još: motociklisti, pešaci, biciklisti i u manjem procentu vozači i putnici na traktorima.

- Tokom letnjih meseci možemo uočiti povećano stradanje dece kao putnika u automobilima i zbog toga apelujemo na sve roditelje da svoju decu prevoze u odgovarajućim auto sedištima bilo da putuju na duže ili kraće relacije. U poslednjih pet godina na teritoriji Republike Srbije tokom letnjih meseci poginulo je 27 dece u saobraćaju, dok je oko 2000 dece povređeno u saobraćajnim nezgodama - rekao je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović.

Karakteristično je da tokom letnjih meseci procentualno više odoba pogine u ranim jutarnjim časovima i kasnim večernjim časovima, nego što je to slučaj u drugom delu godine.

Kako si umor i pad koncentracije česti razlozi nastanka saobraćajnih nezgoda u letnjim mesecima preporučujemo da VOZITE ODMORNI i da:

  • Na put krenete naspavani, odmorni i zdravi.
  • Na svaka dva sata vožnje, odmorite najmanje 15 minuta.
  • U toku vožnje što češće pijete vodu.
  • Klima uređaj koristite tako da razlika između spoljašnje i temperature u vozilu bude do 7⁰C
  • Izbegavate vožnju noću
  • Koristite sigurnosni pojas

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju da je maksimalna dozvoljena brzina na auto-putevima u Srbiji 130 km/h, sa napomenom da se na svim deonicama auto-puta računa prosečna brzina.

- U naselju je 50 km/h, van naselja 80 km/h, a na moto-putu je 100 km/h - naveli su u saopštenju.

Kurir.rs

Bonus video: