OVI VOZAČI SU NEPOPRAVLJIVI: Na seminar zbog oduzete dozvole sami se dovoze autom, a nemaju vozačku! EVO KOJA IM KAZNA PRETI
Foto: Fonet

njima ni edukacija ne pomaže

OVI VOZAČI SU NEPOPRAVLJIVI: Na seminar zbog oduzete dozvole sami se dovoze autom, a nemaju vozačku! EVO KOJA IM KAZNA PRETI

Društvo -

Vozaču koji za dve godine dobije 18 kaznenih poena oduzima se vozačka dozvola, a da bi je opet dobio, mora da odsluša seminar, nakon čega izlazi na ispit.

auto-škola, vožački ispit
foto: Shutterstock

Procenat prolaznosti onih koji prvi put polažu je oko 75 odsto, a zabrinjava to što ima vozača kojima je dozvola oduzeta dva, pa čak i tri puta. Jedan od njih se čak i na seminar zbog oduzete dozvole dovezao automobilom bez vozačke isprave, upozoravaju iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Inače, praksa oduzimanja dozvole zbog teškog saobraćajnog prekršaja kod nas postoji gotovo deceniju. Svrha uvođenja, međutim, nije se u potpunosti ostvarila, jer je, kako prenosi RTS, među onima koji su morali ponovo da zasluže dozvolu i dalje mnogo onih koji prekršaje ponavljaju.

A među onima koji su bar jednom ostali bez dozvole samo je dva odsto žena.

Prebrza vožnja

Prema dosadašnjim analizama, najviše dozvola oduzeto je zbog vožnje u pijanom stanju, na drugom mestu je prekoračenje brzine, slede vožnja bez dozvole i vožnja za vreme zabrane upravljanja ili isključenja iz saobraćaja.

Branko Stamatović, direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, napominje da je u našem sistemu karakteristično da vozači, čak u nekim slučajevima kada im se oduzme vozačka dozvola, nastavljaju da voze.

- Nažalost, imali smo slučajeve da na seminar unapređenja znanja vozači kojima je oduzeta vozačka dozvola dolaze svojim vozilom, vozeći te automobile - rekao je Stamatović za RTS.

Za deset godina primene instituta rehabilitacije kroz sistem je prošlo 11.000 vozača kojima je oduzeta vozačka dozvola.

Uporno voze bez dozvole

- Veliki je broj onih koji nikada nisu stekli pravo na upravljanje motornim vozilom, a nalaze se po nekoliko desetina puta u situaciji i da su kažnjeni i da su okrivljeni u prekršajnim postupcima, što navodi na zaključak da je možda jedino rešenje nešto što se već neko vreme u medijima priča da će se novim zakonom propisati - zaštitna mera oduzimanje predmeta izvršenja prekršaja, konkretno vozila kojim je izvršen prekršaj - ukazuje za RTS Olivera Ristanović, predsednica Prekršajnog suda Beograd.

Inače, tipičan vozač kojem je oduzeta dozvola je muškarac sa završenom srednjom školom, prosečne starosti 38 godina, koji često vozi pod dejstvom alkohola i neretko prekorači dozvoljenu brzinu.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja