Davanje krvi / Ilustracija, Foto: Profimedia

APEL!

MOJA BEBA JE NA IVICI SMRTI SATIMA ČEKALA HITNU OPERACIJU! Ljudi se nisu odazivali, shvatite da je LETI OVO MNOGO BITNO! (FOTO)

Društvo

Institut za transfuziju krvi Srbije svakog leta, i to iz dana u dan, izdaje apele o rezervama krvi koje su drastično niske.

Konstantno se raspolaže s jednodnevnim rezervama krvi.

Iz Instituta za transfuziju krvi navode da je leto period godine kada su rezerve krvi na minimumu zbog godišnjih odmora i visokih temperatura.

Ipak, iako je leto, svako ko može da da krv treba da zna da neko možda čeka na svoju šansu za život i da zavisi upravo od te jedne kese krvi.

Jedna mama je na Tviteru kratkim komentarom navela da se ovim povodom dobro zamisle. Napisala je kako se njena bebica borila za život i čekala hitnu operaciju koja nije mogla da se obavi upravo zbog toga što u rezervama nema krvi.

Ona je napisala sledeće:

- O nestašici krvi: moja beba je na ivici smrti satima čekala hitnu operaciju jer nije bilo krvi. Dakle, nije bilo krvi za hitnu operaciju bebe koja ima masovni izliv krvi, sepsu i kolaps organa. Molim vas dajte krv! - napisala je ona.

Ovo je potreslo mnoge, ali i navelo da se upute u obližnju stanicu i daju krv.

U apelima Instituta za transfuziju krvi mole se sugrađani ukoliko se dobro osećaju i imaju između 18 i 65 godina da ne odlažu davanje krvi i pomognu u obezbeđivanju stabilnijih rezervi krvi za lečenje svih bolesnih i povređenih pacijenata kojima je krv nezamenljiv lek.

Institut za transfuziju krvi Srbije u Ulici Svetog Save 39 radi radnim danima od 7 do 19 časova i subotom od 8 do 15 sati. Spisak lokacija gde se još može dobrovoljno dati krv nalazi se na sajtu www.itks.rs.

Kurir.rs / S. T.

Bonus video: