05:11

AKCIJA KURIRA KOJA MOŽE DA SPASI ŽIVOT MNOGIM GRAĐANIMA SRBIJE Pogledajte kako su humani novinari doprineli PODIZANJU SVESTI

humano i korisno svima

AKCIJA KURIRA KOJA MOŽE DA SPASE ŽIVOT MNOGIM GRAĐANIMA SRBIJE Pogledajte kako su humani novinari doprineli PODIZANJU SVESTI

Društvo -

Adria Media Group i Kurir još jednom su potvrdili reputaciju društveno odgovorne kompanije. U akciji sprovedenoj u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi, članovi redakcije Kurira dobrovoljno su se upisali u registar davalaca matičnih ćelija i dali uzorak krvi

S obzirom na to da samo 30 odsto obolelih od leukemije, aplastične anemije, imune deficijencije ili urođenog poremećaja metabolizma ima podudarnog davaoca u okviru svoje porodice, za sve ostale jedina šansa za izlečenje su nesrodni davaoci, upisani u Registar.

transfizija
foto: Kurir televizija

Davanje matičnih ćelija iz periferne krvi je u potpunosti bezbedno za davaoca. Tokom procedure ne postoji rizik od infekcija koja se prenose putem krvi. Najbolniji trenutak tokom procesa uzimanja matičnih ćelija hematopoeze je ubacivanje braunila u obe ruke. Pomoću njih se uzima krv, koja ulazi u mašinu kako bi se obradila.

transfizija
foto: Kurir televizija

Tokom tog procesa, odvajaju se samo ćelije koje su važne za transplantaciju, dok se sve ostale ćelije iz krvi vraćaju preko druge vene davaocu. Ceo proces vremenski može da traje od dva do šest sati, a to zavisi i od telesne mase pacijenta i broja ćelija koje trebaju da se prikupe.

1 / 7 Foto: Kurir televizija

Davalac za to vreme ne trpi nikave bolove, može da gleda televiziju ili razgovara sa nekim od osoblja. Nakon procedure davalac provede par sati u bolnici, kako bi se propratilo njegovo zdravstvene stanje.

transfizija
foto: Kurir televizija

- Treba da shvatimo koliko je važno da nas što više bude u nacionalnom registru davalaca matičnih ćelija i da stvaramo krug poverenja i prijateljstva - rekla je za Kurir dr Glorija Blagojević sa Instituta za transfuziju krvi Srbije i dodala:

- Transplatacija matičnih ćelija važna je za mnoga životno ugrožavajuća oboljenja, kao što su - akutne leukemije, poremećaji metabolizma, imunog sistema, teške aplastične anemije, koje se često javljaju kod dece. Imamo i dobru saradnju sa svetskim registom.

A kako je to sve izgledalo možete pogledati u VIDEU ISPOD:

05:11

AKCIJA KURIRA KOJA MOŽE DA SPASI ŽIVOT MNOGIM GRAĐANIMA SRBIJE Pogledajte kako su humani novinari doprineli PODIZANJU SVESTI

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

02:01

kafana

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track