Foto: Stefan Stojanović

EPSKA BITKA

PITANJE SVIH PITANJA: KO JE JAČI, ZVEZDA ILI DINAMO? Nisu igrali od 1991. godine, ređaju TITULE i izlaske u Evropu i RUŠE VELIKANE

Fudbal

Duže od 30 godina Crvena zvezda i Dinamo Zagreb nisu odigrali utakmicu, a mnogi bi voleli da vide njihov okršaj! Kurir vam predstavlja rezultate dva velikana u poslednjih 10 godina.

Osim jednog kratkog perioda kada se naglas govorilo o mogućnosti da se oformi fudbalska regionalna liga, ta tema se stidljivo s vremena na vreme pomene u državama bivše Jugoslavije.

U većini slučajeva priča bi sagovornike dovela do dileme i pitanja: Ko je jači, Crvena zvezda ili Dinamo?

Dva velika kluba već neko vreme su ubedljivo najjača u svojim državama. Dominacija Zagrepčana u Hrvatskoj znatno je duža od one koju crveno-beli imaju u Srbiji, ali crveno-beli su u poslednjih pet godina napravili veliki iskorak i ostvarili zapažene rezultate u Evropi.

Veče kada je pao Liverpulfoto: Starsport

Mnogi su se ponadali prošlog leta da će konačno doći do okršaja, 116. po redu u istoriji ova dva tima. Žreb je spojio puteve šampiona Srbije i Hrvatske u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ali između njih je stao moldavski Šerif koji je šokirao najpre Zvezdu, potom i Dinamo.

Poslednji susret odigran je 18. maja 1991. godine, godinu dana nakon što na Maksimiru nije odigran meč zbog haosa na tribinama i terenu koji će zauvek ostati upamćen. Više od 30 godina kasnije, mnogi se pitaju kako bi izgledao njihov ponovni susret.

Najviše se priča o ponašanju navijača koje bi bilo teško iskontrolisati, a kada je reč isključivo o sportskom delu priče, i te kako bi sve moglo da bude zanimljivo.

Gledajući period od prethodnih 10 godina Dinamo može da se pohvali neverovatnim transferima, vezanim trofejima u domaćim takmičenjima, ali i redovnim izlaskom u Evropu, dok je Crvena zvezda imala turbulentan početak pomenutog vremenskog perioda, ali i vrhunski drugi deo istog.

Oršić je uništio Murinjov Totenhemfoto: EPA/Antonio Bat

Kada se sve stavi na papir, dobija se malo jasnija slika, ali čak i tada nije lako "opredeliti se" za jednu stranu. Dinamo je samo jednom propustio igranje grupne faze evropskih takmičenja, ali je Zvezda uspela da dođe do evropskog proleća isto puta koliko i Zagrepčani.

O transferima hrvatskog trofejnog kluba je suvišno pričati i teško je uporediti sa njim bilo koji klub sa Balkana, ali bitna stavka je i činjenica da je Zvezda jedini tim koji u poslednjim godinama rezultatski ne kaska za hrvatskim prvakom. Ostali su kilometrima daleko.

Crvena zvezda od 2012. do sad:

Prvenstvo Srbije: Šampioni sedam puta

Kup Srbije: Osvajači dva puta

Liga šampiona: Grupna faza dva puta

Liga Evrope: Šesnaestina finala dva puta, osmina finala jednom

foto: Starsport

Dinamo Zagreb od 2012. do sad:

Prvenstvo Hrvatske: Šampioni devet puta

Kup Hrvatske: Osvajači četiri puta

Liga šampiona: Grupna faza četiri puta

Liga Evrope: Grupna faza dva puta, četvrtfinale jednom, osmina finala jednom, šesnaestina finala jednom

Najveće pobede:

Crvena zvezda - Liverpul 2:0 (6.11.2018, grupna faza Lige šampiona)

Dinamo Zagreb - Totenhem 3:0 (18.3.2021, osmina finala Lige Evrope)

Najveći transferi:

Crvena zvezda

  1. Nemanja Radonjić u Marsej za 12 miliona
  2. Marko Grujić u Liverpul za sedam miliona
  3. Ričmond Boaći u Suning za 5,5 miliona
  4. Aleksandar Pešić u Al-Itihad za 4,2 miliona
  5. Dejan Joveljić u Ajntraht za četiri miliona
Najskuplji "zvezdaš"foto: Reuters

Dinamo Zagreb

  1. Marko Pjaca u Juventus za 29,4 miliona
  2. Dani Olmo u Lajcpig za 29 miliona
  3. Joško Gvardiol u Lajpcig za 18,8 miliona
  4. Filip Benković u Lester za 14,5 miliona
  5. Marko Rog u Napoli za 13,5 miliona

Pjaca na utakmici protiv Arsenalafoto: Profimedia

Trenutna vrednost timova:

Crvena zvezda: 55,55 miliona evra

Dinamo: 99,85 miliona evra

*Podaci sa specijalizovanog sajta "Transfermarkt"

Dugoročno - Zvezda uspešnija i od evropskih velikana

Jedan švajcarski sajt specijalizovan za fudbalsku statistiku objavio je listu od 100 klubova poređanih po ukupnom broju bodova osvojenih za nacionalni UEFA koeficijent od 1955. godine.

Na njemu je Crvena zvezda zauzela 14. mesto sa 101.867 bodova ispred Liverpula, Arsenala, Čelsija, Rome... Dinamo Zagreb se na toj listi nalazi na 19. mestu sa 82.217 bodova.

Kurir sport