Foto: EPA/VALDRIN XHEMAJ, Instagram

sramota

SKANDALOZNO SAOPŠTENJE LEPE HRVATICE: Izvinila se Kolumbijcu što su ga vređali, ali ne i fudbaleru SRPSKOG POREKLA

Fudbal

Rasističke scene dolaze iz Hrvatske. Veliki skandal desio se na prijateljskoj fudbalskoj utakmici između Zadra i Šibenika, kada je nekoliko fudbalera vređano na nacionalnoj i rasnoj osnovi. Skandalozno je i što se predsednica FK Zadar Iva Bokanović izvinila samo jednom od vređanih fudbalera, ne i drugom i to onom kojeg su vređali zbog srpskog porekla.

foto: Printskrin/Instagram

U centru pažnje našao se domaći fudbaler pod prezimenom Matić, te Kolumbijac Markos Mina, kojeg su huligani vređali oponašanjem majmunskih urlika, a potom na teren bacali banane i flaše.

Fudbalski klub Šibenik u sastavu ima dvojicu fudbalera pod prezimenom Matić. Radi se o rođenoj braći Mislavu i Bernardu. Obojica su ovog leta stigli u klub iz Dalmacije. Nažalost, nijedan medij iz Hrvatske ne navodi o kom fudbaleru je reč, ali je očigledno da obojica imaju srpsko poreklo, što je veoma zasmetalo domaćim navijačima Zadra koji su ga od prvog sudijskog zvižduka uzeli na zub.

foto: Printskrin

Posle pisanja medija iz Hrvatske, reagovali su čelnici dva kluba, a potom i FS Hrvatske koji je osudio incident.

Ono što posebno bode oči i što je skandal prve vrste, da se predsednica NK Zadar Iva Bokanović izvinila samo Markosu Mini, ali ne i fudbaleru Matiću, iako je prvi vređan na rasnoj, a drugi na nacionalnoj osnovi.

- U ime svih Zadrana ovim putem se izvinjavam Šibeniku i Markosu Mini za ovaj sramotni ispad dela gledalaca. Moram naglasiti kako to nisu naši navijači i da ovakvom ponašanju nema mesta na sportskim terenima. Oštro osuđujem i zgrožena sam ovim činom i napravićemo sve potrebno kako bi se otkrili počinitelji ovog incidenta - poručila je predsednica zadarskog kluba Iva Bokanović.

Marina Jurić, predsednica Šibenika, izdala je saopštenje u kojem je osudila vređanje svojih fudbalera, jasno stavši u zaštitu, i Mine i Matića.

" Dana 17.08.2022.godine u Zadru odigrana je prijateljska utakmica između HNK Zadar i HNK Šibenik tokom koje su se dogodile ružne i zabrinjavajuće scene, te skandalozno i diskriminirajuće ponašanje gledalaca. Naime, od prvog minuta gledaoci koji su prisustvovali utakmici su započeli vređanje igrača HNK Šibenika na nacionalnoj osnovi uzvikujući citiramo: “Matiću Srbine”.

Nakon toga, usledilo je vređanje i omalovažavanje igrača HNK Šibenika Markosa Mine na rasnoj osnovi upućujući pogrdne zvukove (hukanje) prema istome. Sve je kulminiralo bacanjem banana i naposletku staklene flaše prema igraču, usred čega je utakmica i prekinuta u 65.minuti odlukom sudija.

HNK Šibenik, i ja kao predsednica uprave kluba, oštro osuđujemo ponašanje gledalaca na tribinama stadiona NK Zadra. Vređanje na nacionalnoj i rasnoj osnovi, a konačno i gađanje bananama i staklenom flašom igrača u 21. veku smatramo skandaloznim i apsolutno neprihvatljivim ponašanjem, te pozdravljamo odluku sudija da se ovakva utakmica prekine u 65.minuti. Fudbalski teren trebalo bi da bude mesto nulte tolerancije na bilo kakav oblik diskriminacije."

Kurir sport