Foto: Profimedia

PATILA JE SA ČARLSOM

LJUBAV PREMA ČARLSU OTERALA JE U BOLEST! Gorka SUDBINA Ledi Di i danas SLAMA srca: Oženio je jer nije smeo da ima ŽENU SVOG ŽIVOTA

Pop kultura
> 17:41h

Pre 25 godina u saobraćajnoj nesreći poginula je Lejdi Dajana, žena koju je obožavao ceo svet, ali ne i članovi kraljevske porodice. Čarlsu nije bilo dozvoljeno da oženi svoju prvu ljubav, Kamilu Parker, a čini se da nikada nije ni voleo svoju supugu, Dajanu.

Njihovo venčanje 29. jula 1981.godine bilo je najgledaniji televizijski prenos ikada, a uživo ga je pratilo oko 750.000.000 ljudi. Nažalost, 16 godina kasnije sahrana Lejdi Di je tri puta premašila ovu cifru i do danas se direktan prenos njenog poslednjeg ispraćaja smatra najgledanijim događajem u istoriji televizije, koji je pratilo više od 2,5 milijarde ljudi.

foto: Profimedia

Lejdi Dajana Spenser je rođena 1. jula 1961. godine u Sandringemu, u Norfolku. Grad je poznat po svom zamku, koji je omiljeno mesto za odmor kraljice Elizabete II.

Kao četvrto dete u porodici Spenser, dobila je titulu ledi Dajana 1975. godine, kada je njen otac Edvard Džon Spenser nasledio titulu grofa. Njen stariji brat Džon je umro kada je Dajana imala samo godinu dana, tako da su njen otac Edvard i majka Frensis Rut Berk očajnički želeli da muški naslednik zadrži grofovsku titulu.

Dajana je odrasla sa starijim sestrama Lejdi Džejn Felouz i Lejdi Sarom Mekorkodejl, a onda je 1964. rođen najmlađi Edvard, ali roditelji su se razveli tri godine kasnije i otac je dobio starateljstvo nad decom.

Dajana nikada nije prebolela razvod svojih roditelja. Bila je tiha i uzdržana devojka koja nije želela da se razlikuje od svojih vršnjaka zbog svoje titule.

Nakon početnog obrazovanja kod kuće, Dajana je pohađala Ridlsvort Hol, a zatim školu Vest Hit. Iako je bila poznata po stidljivom odrastanju, imala je talenat za muziku i balet. I obožavala je decu. Nakon što je završila školu na Alpin Videmanette institutu u Švajcarskoj, preselila se u London i odmah se posvetila radu sa decom, postavši asistentkinja u vrtiću Young England Kindergarten za predškolski uzrast.

foto: Profimedia / Courtesy Everett Collection

Meri Robertson je američka poslovna žena koja je 1980. godine unajmila tinejdžerku Dajanu da bude dadilja njenom tada dvogodišnjem sinu Patriku dok je porodica živela u Londonu. U dokumentarcu CNN-a, Robertson se prisetila svojih prvih utisaka o budućoj princezi od Velsa. Dajanu je opisala kao skromnu devojku bez mnogo samopouzdanja, ali dečaku lepu. Dajana je radila za porodicu Robertson tri dana u nedelji, a ostala dva dana je provela radeći kao vaspitačica u vrtiću, sve dok se nije udala za princa Čarlsa.

Njena starija sestra Sara ju je upoznala sa princom Čarlsom, koji je bio 13 godina stariji. Sara je zapravo bila prva koja se petljala sa Čarlsom, ali Dajana je započela vezu sa njim tek nekoliko godina kasnije.

Sa sinom kraljice Elizabete II. počela je da izlazi 1977.godine. Oni su se zapravo dobro poznavali od ranije. Odrastajući u rodnom Sandringemu, kao devojčica, Dajana se igrala sa Čarlsovom mlađom braćom - princom Endrjuom i Edvardom, a Dajanina porodica je za odmor iznajmljivala i imanje u vlasništvu kraljice Elizabete Druge.

Kako će se kasnije ispostaviti, veza Lejdi Di sa naslednikom britanske kraljevske krune nikako nije bila bajka.

Prava i velika ljubav princa Čarlsa zapravo je bila Kamila Šand, koju je upoznao 1970. godine na polo turniru u Vindzoru. Počeli su da se zabavljaju, ali je 1971. godine morao da ode u vojsku, pa je to okončao vezu. Njen otac je bio oficir britanske vojske, pa brak sa prestolonaslednikom nije dolazio u obzir.

U međuvremenu, Kamila se udala za poručnika Endrua Parkera Boulsa, a Čarlsovu pažnju porodica je usmerila na mladu, tada 17-godišnju Dajanu Spenser. Mnogi su bili fascinirani vezom tada ozbiljnog 30-godišnjeg Čarlsa i stidljive devojke koju su zanimali balet, moda, deca i pop kultura.

foto: Profimedia

U stvari, izbor Čarlsove buduće supruge morao je da ispuni stroge kraljevske kriterijume. Čarlsov savetnik je bio njegov ujak lord Mauntbaten, a tražila se devojka aristokratskog porekla koja nikada nije bila udata, da je protestantkinja i po mogućnosti devica. Lejdi Di je bila idealna. Ono o čemu sanjaju milioni devojaka, Lejdi Di se ostvarilo 6. februara 1981. godine. Princ Čarls zaprosio je Dajanu prstenom od belog zlata od 18 karata sa ovalnim cejlonskim safirom od 12 karata sa 14 dijamanata. Unikatni prsten specijalno za nju izradio je kraljevski zlatar Gerard, a inspirisan je brošem koji je princ Albert poklonio svojoj budućoj supruzi, moćnoj kraljici Viktoriji, kao venčani poklon 1840. godine. Prsten kojim je ledi Di kucala na vrata kraljevskog dvora koštao je 28.000 funti.

Ali brak joj nije doneo ni sigurnost ni sreću. U novembru 1992. godine štampani mediji su prvi put objavili konkretne dokaze da se brak Čarlsa i Dajane raspada.

Pojavili su se transkripti Čarlsovih tajnih razgovora sa Kamilom, iz kojih je bilo jasno da nisu samo prijatelji. Tri godine nakon afere Kamilagejt, u šokantnoj televizijskoj ispovesti, Dajana je novinaru Bi-Bi-Sija ispričala detalje svog nesrećnog braka, zbog čega je na sudu smatrana mentalno nestabilnom jer je počela da pati od bulimije.

Rekla je da je Kamilu upoznala još 1989. godine na jednoj zabavi. Razgovor nije bio prijatan.

- Samo želim da znaš da znam tačno šta se dešava između tebe i Čarlsa. Nisam bila od juče - rekla joj je Lejdi Di, a Kamila joj je cinično odgovorila:

- Imate sve što ste ikada želeli. Imate dvoje prelepe dece, šta više želite?

- Želim svog muža - odgovorila je Dajana.

foto: Profimedia / HUTCHINSON

Princ Čarls stao je pred kamere 1994. godine. Na pitanje da li je Kamila ljubavnica, on je tada rekao:

- Bio sam veran Dajani, sve dok nije postalo jasno da je brak nepovratno razoren.

Dajana je ostala u drugom stanju i 21. juna 1982. rodila je Vilijama. Dve godine kasnije, Hari je rođen, a Dajana je do poslednjeg trenutka čuvala Čarlsa u tajnosti da nosi još jednog sina. Čarls nije mogao da sakrije razočaranje što nije rodila devojčicu.

- Kamila nas nikada nije ostavljala na miru - rekla je Dajana u dokumentarcu.

Još 1992. najavili su da će živeti odvojeno, a potom i kraljica Elizabeta Druga. juna 1996. pozvala je par da se zvanično razvede jer su mediji preturali po britanskom sudu i otkrili strogo čuvane tajne.

foto: Profimedia

Dajana je ostala u Kensingtonskoj palati, zadržala titulu princeze od Velsa i odrekla se titule „Njeno kraljevsko visočanstvo”.

Za 15-ak godina koliko je provela na dvoru, Dajana je svojim šarmom, karakterom i direktnim ponašanjem postala najomiljenija osoba u Velikoj Britaniji i svetu.

(Kurir.rs/24sedam)

Bonus video: