Foto: Phil Harris / MirrorPix / Profimedia, GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

pretres trampove vile

PROCENA POVERLJIVOSTI: Obaveštajne službe proceniće rizik dokumenata pronađenih na imanju Donalda Trampa

Planeta

Američka obaveštajna služba proceniće koliku potencijalnu opasnost po nacionalnu bezbednost predstavlja iznošenje poverljivih dokumenata iz Bele kuće, a koje je savezna policija (FBI) zaplenila na imanju bivšeg predsednika Donalda Trampa, navodi se pismu u koje je agencija Rojters imala uvid.

Pismo od petka koje su potpisale obaveštajne službe otkriva da ministarstvo pravde i DNI (National Intelligence Director) "zajednički procenjuju poverljivost" materijala zaplenjenog na imanju Mar-a-Lago na Floridi.

Mar-a-Lagofoto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

Američka vlada pronašla je više od 300 dokumenata s oznakama tajnosti na imanju nekadašnjeg predsednika SAD uključujući materijal CIA-e, Agencije za nacionalnu bezbednost i FBI-ja.

Ministarstvo pravde u petak je reklo da otvara istragu protiv Trampa zbog iznošenja poverljivih dokumenata iz Bele kuće i njihova ilegalna čuvanja na imanju jer se veruje da je on ilegalno zadržao dokumenta od kojih su neki imali informacije o ljudskim izvorima, a one se smatraju među najvećom tajnom u SAD-u.

Početnu seriju od više od 150 dokumenata označenih kao tajne pronašao je Nacionalni arhiv SAD-a u januaru, saopštile su novine.

Trampovi saradnici dali su američkom Ministarstvu parvde drugi set u junu, a treća serija zaplenjena je u raciji FBI-a ranije ovog meseca.

Pretraga je izvedena u sklopu federalne istrage o tome da li je Tramp protivzakonito izneo i čuvao dokumenta otkako je napustio dužnost u januaru nakon što je izgubio predsedničke izbore te je li sprečavao istragu.

Član republikanske stranke, Tramp je naznačio da je spreman ponovo da se kandiduje na predsedničkim izborima u 2024. a za pretres koji je sproveo FBI rekao je da je politički motivisan.

Kurir.rs/Index.hr