ŠTA SADRŽE DOKUMENTA KOJA JE TRAMP IZNEO IZ BELE KUĆE? Bivši predsednik SAD: Ovo je lov na veštice
Foto: Profimedia / Sean Rayford

prašina oko dokuemaata se ne smiruje

ŠTA SADRŽE DOKUMENTA KOJA JE TRAMP IZNEO IZ BELE KUĆE? Bivši predsednik SAD: Ovo je lov na veštice

Planeta -

Ministarstvo pravde SAD objavilo je juče, pod zakletvom, redigovanu verziju pravnog dokumenta na osnovu kojeg je FBI obavio pretres kuće nekadašnjeg američkog predsednika Donalda Trampa u Mar-a-Lagu, na Floridi.

Dokument sadrži 38 stranica, s tim da ih je trećina gotovo potpuno zatamnjena, kako bi se očuvao integritet same istrage, ali i zaštitili određeni svjedoci i sudionici istrage.

Međutim, dokument bi mogao da ponudi pojedinsoti o navodnim kriminalnim radnjama predsednika Trampa, zbog čega je i obavljen pretres.

Dalje, navodi se da je čak 14 od 15 kutija, a ukupno 184 poverljiva dokumenta, pronađeno u Trampovoj rezidenciji imalo oznaku strogo poverljivo, a pronađene su i druge pojedinačne informacije koje je sam bivši predsednik SAD pisao.

Takođe je navedeno kako postoji određeni broj dokumenata koje je Tramp iz Bele kuće izneo nakon što je prestao da bude predsednik, sa tim da su oni kasnije, tokom ovog maja, predati u Nacionalni arhiv.

Objavljeno je i pismo Trampovog advokata koji se žalio na istragu i pretres koji se dogodio pre nešto manje od tri nedelje, uz navode kako je Tramp imao ovlašćenja da skine oznaku tajnosti sa pronađenih dokumenata.

Šta sadrže dokumenta koje je Tramp izneo iz Bele kuće?

Prema sudskom dokumentu, poverljivi dokumenti koje Tramp čuva u Mar-a-Lagu verovatno sadrže neke od najstrože čuvanih tajni američke Agencije za nacionalnu bezbednost. Među dokumentima predatim Nacionalnom arhivu ranije ove godine, agenti FBI-a pronašli su osjetljive zapise koji mogu sadržavati obaveštajne podatke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA).

Neki zapisi imaju oznaku HCS, što se može odnositi na informacije o špijunima u stranim zemljama čiji bi životi bili u opasnosti ako bi se otkrio njihov identitet.

Drugi su označeni kao FISA, što se odnosi na prikupljanje obaveštajnih podataka o ljudima osumnjičenim za špijunažu ili terorizam.

Agenti su takođe pronašli zapise koji mogu da sadrže presretnute strane komunikacione signale i obaveštajne podatke koji nisu namenjeni za objavljivanje stranim vladama ili državljanima, kao i zapise koji nisu namenjeni za deljenje bez odobrenja prvobitnog vlasnika.

Tramp: "Ovo je lov na veštice"

Tramp je reagovao na objavljivanje dokumenata na svojoj mreži.

On je to nazvao "potpunom prevarom u odnosima s javnošću" od strane FBI-a i Ministarstva pravde i optužio sudiju da ima lični animozitet prema njemu. Tvrdi da je sarađivao sa FBI.

"LOV NA VEŠTICE!!!" napisao je Tramp u jednom postu, koristeći jednu od najčešćih fraza koje upotrebljava kako bi sebe prikazao kao žrtvu neprijateljske zavere, i ponovno je opisao pretres FBI-ja kao "provalu".

Takođe je podelio audiozapis na kojem govori da "nije učinio ništa pogrešno".

-Nisam učinio ništa loše... Bili smo zapravo napadnuti. Provalili su. Otvorili su sefove, uneli su obijače sefova. Doveli su mnogo, mnogo agenata FBI-ja - i to sve u vreme kada ankete pokazuju da imam ogromnu podršku, rekao je.

- Ovo je sramota za našu zemlju, dodao je.

Kurir.rs/Index.hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track