Bojana i Veljko Belivuk, Foto: Kurir, Stefan Stojanović

ulagali u nekretnine

ŽENE SU IMALE VAŽNU ULOGU U KLANU VELJKA BELIVUKA! PRALE KRVAVI NOVAC: Kupovale kuće, stanove i druge skupocene stvari

Crna Hronika
> 10:32h

Navode da su i žene vođa ozloglašenog klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića imale svoju ulogu u poslovanju grupe, ponovo je potvrdilo Tužilaštvo za organizovani kriminal koje je 1. septembra 2022. godine proširilo istragu prema osumnjičenom Belivuku, Miljkoviću i Bojani Belivuk zbog izvršenja krivičnog dela pranje novca, a izvori novca pomenutog klana, kao i njihovi štekovi do danas nisu rasvetljeni.

Okrivljeni pripadnici ozloglašenog klana novac su ulagali u nekretnine, skupocene predmete, ali i automobile. Ipak, onaj već deo novca koji su proteklih godina “zaradili” činjenjem krivičnih dela i dalje je misterija.

U istragu uključene supruge vođa klana, ali i tašta

Po donetoj naredbi svi osumnjičeni su saslušani 14. septembra u Tužilaštvu za organizovani kriminal na okolnosti proširenja istrage i tom prilikom oni su negirali izvršenje krivičnog dela.

Naredba o sprovođenju istrage doneta je 9. decembra 2021. godine u odnosu na Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Bojanu Belivuk, Tanju Miljković, Snežanu Đorđević, Filipa Ivanovskog i Mariju Milutinov, nevenčana supruga Filipa Ivanovskog.

Supruge i tašta su tada privedene na saslušanje, nakon kojeg su odmah puštene. Ipak, postavlja se pitanje kako je moguće da su tek nakon sedam meseci od hapšenja klana privedene.

Privedene supruge i Belivukova tašta sumnjiče se da su prale novac stečen kriminalom, tako što su kupovali nepokretnosti i druge vrednije pokretne stvari na svoje ime.

Koje nekretnine poseduje klan – stanovi, skupoceni automobili i satovi

Novac, nekretnine, automobili i luksuzni satovi zaplenjeni su Belivukovoj grupi tokom nekoliko pretresa koje je radila srpska policija. Najveći deo vrednosti zaplenjen je ovoj grupi tokom istrage o pranju novca, a koja se vodi protiv sedam osoba i odnosi se na period od 2016. godine, pa nadalje, odnosno trenutka pada klana Belivuk-Miljković.

foto: Nikola Anđić, Kurir, Stefan Stojanović, Dado Đilas

Zasad se ispituje kako je kupljeno nekoliko objekata – jedan je na teritoriji Pančeva, u vlasništvu Đorđevićeve, dok su dva na ime Miljkovićeve i reč je o objektima u ulicama Čačanska i Živka Davidovića. Takođe, ispituje se kojim je novcem kupljen stan u Kozarčevoj ulici na Zvezdari.

Sem toga, reč je o nekoliko skupocenih automobila, pa tako tužilac navodi da je Bojana Belivuk, supruga Veljka, navodno 23. 4. 2020. pazarila automobil marke „folksvagen tiguan“ za 25.000 evra. Kako se dalje u naredbi o sprovođenju istrage navode, a što je naš portal ranije otkrio, samo dva dana kasnije Veljko Belivuk kupio vozilo „škoda superb“ po ceni od 16.500 evra.

Sa druge strane, sem velike količine novca koja je zaplenjena, Miljkovića tužilaštvo tereti da je novac od kriminalnih aktivnosti, sem nekretnina, ulagao u kupovinu skupocenih satova.

Reč je o tri sata – jedan marke „roleks kristofer“ u iznosu od 1,9 miliona dinara, zatim „roleks“ vredan 442.569 hiljada dinara, ali i „breitling“ od 260.908 hiljada dinara. Policija je prilikom pretresa 29. januara ove godine kod Belivuka pronašla sat marke „roleks“ vredan 2,2 miliona dinara.

Tako je tašta Veljka Belivuka, odnosno majka njegove supruge Bojane, ispričala da je stariju kuću kupila od svoje ušteđevine, a potom je krenula da pravi novu.

Bojana Belivuk radila je u rent a kar agenciji, što je i Veljko Belivuk izneo na jednom od saslušanja, a veruje se da je agencija u njenom vlasništvu.

Nakon privođenja supruga, policija je pokušala da zapleni blindirani automobil iz vile Marka Miljkovića, ali zbog njegove veličine imali su velike muke jer je znatno veći od „pauka“. Tog dana je zaplenjen i BMW, koji je navodno u vlasništvu Veljka Belivuka.

foto: Ana Paunković

Belivuk radio za 60.000 dinara, a Miljković novac dobio od svadbe

Veljko Belivuk je svojevremeno izneo kako je bio zaposlen kao komercijalista u jednom podrumu pića, gde je zarađivao oko 60.000 dinara.

Dok sa druge strane, Miljković je bio nezaposlen, a tvrdio je da je imao ušteđevinu od novca koji je dobio na svojoj svadbi. Takođe, on je izneo tvrdnje da je za usluge koje su činili za državu novac dobio preko funkcionera SNS-a Aleksandra Papića.

„Pitajte Papića koliko nam je para dao“, rekao je Miljković na jednom od saslušanja.

Takođe, Miljković je i ranije govorio o odnosu sa Papićem, i to na saslušanju povodom istrage za pranje novca. Miljković je izjavio da je sat, marke “roleks kristofer”, čija je vrednost 1.919,343 dinara, navodno dobio od Papića. Na poleđini sata ugravirano je „Za brata“.

Štekovi sa novcem – još uvek enigma

Svojevremeno se u medijima pojavila vest da je pronađen jedan od štekova ove grupe. Navodno je reč o grobnici na groblju u Barajevu, te da je tamo sakriveno oružje, novac i narkotici. Ipak, ovi navodi nisu potvrđeni od zvaničnih institucija.

Ono što je izvesno jeste da pojedini štekovi s novcem čak nisu ni u Srbiji, a o čemu je ranije pisao naš list.

„Nije isključeno da su pojedini štekovi u Crnoj Gori, s obzirom da je grupa Belivuk-Miljković bila bliska sa „kavačkim klanom“ iz Kotora. Odnosno, poznato je da su imali dobra uporišta u toj zemlji, često su odlazili tamo“, rekao je ranije izvor našeg lista.

Finansijska istraga bi trebalo da utvrdi da li osobe pod istragom poseduju novac na računima u zemlji, koje nekretnine, a potom i poreklo istog. Zatim sledi oduzimanje imovine. Na tapeti bi se mogli naći i sportski klubovi, ukoliko bude utvrđeno da su finansijski sarađivali sa osumnjičenima.

Kurir.rs/Nova