BELIVUK I MILJKOVIĆ KRVAVI NOVAC ULAGALI U PLACEVE: Evo u kom delu Beograda su kupili tri parcele
Foto: Nikola Anđić, Kurir, Stefan Stojanović, Dado Đilas

tužilaštvo za organizovani kriminal

BELIVUK I MILJKOVIĆ KRVAVI NOVAC ULAGALI U PLACEVE: Evo u kom delu Beograda su kupili tri parcele

Crna Hronika -

Istraga za pranje para koja se vodi protiv Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, njihovih žena i još troje osumnjičenih proširena je zbog sumnje da su vođe klana i Bojana Belivuk novcem od kriminala kupili zemljište u Beogradu

Tužilaštvo za organizovani kriminal proširilo je istragu 1. septembra prema osumnjičenim Veljku Belivuku njegovoj supruzi Bojani i Marku Miljkoviću izbog izvršenja krivičnog dela pranje novca.

- Osumnjičeni se terete da su novcem koji je proistekao iz krivičnih dela i kriminalne delatnosti kupovali veći broj luksuznih automobila i drugih pokretnih stvari, kao i katastarske parcele u Beogradu u najvećem broju situacija na ime trećih lica i tako pokušali da prikriju da novac potiče iz kriminalne delatnosti - saopštilo je Tužilaštvo za organizovani kriminal.

Kako Kurir nezvanično saznaje, reč je o tri parcele koje su kupili u beogradskom naselju Krnjača.

Bojana Belivuk, Veljko Belivuk, Velja Nevolja
foto: Kurir, Stefan Stojanović

- Sumnja se da su planirali izgradnju i prodaju stambenih objekata na parcelama koje su kupili na treća lica - otkriva izvor Kurira iz istrage.

Negirali

Tužilaštvo je saopštilo i da su Belivuk, njegova supruga Bojana i Marko Miljković u sredu saslušani i da su svi negirali izvršenje krivičnog dela. Istraga za pranje novca protiv Belivuka, njegove supruge i tašte Snežane Đorđević, Marka Miljkovića, njegove žene Tanje Miljković, kao i optuženog pripadnika grupe Filipa Ivanovskog i njegove nevenčane supruge Marije Milutinov, pokrenuta je 9. decembra prošle godine.

specijalni sud, Veljko Belivuk, Velja Nevolja, Marko Miljković
foto: Ana Paunković

Istraga Belivuk zarađivao 600 evra, Miljković nezaposlen

Na provom saslušanju u tužilaštvu, podsetimo, Veljko Belivuk je izjavio da je zaposlen kao koordinator u podrumu pića i da mesečno zarađuje 600 evra, a da mu supruga radi u rent a kar agenciji i da ne zna koliko ona zarađuje. Prijavio je samo da su vlasnici "škode superb" i da je supruga vlasnica stana od 82 kvadrata u Ulici Živka Davidovića. - Miljković je izjavio da je nezaposlen i da su njegovi roditelji vlasnici kuća na Zvezdari i Krnjači, kao i stana na Karaburmi - podseća sagovornik Kurira.

Oni su saslušani i u decembru i prema nezvaničnim informacijama, izjavili su da nekretnine, automobile i druge vrednosti nisu zaradili iz krivičnih dela, otmica, trgovine drogom i ubistava.

- Miljković je rekao da je sve što ima kupio novcem koji je dobio na svadbi, kada je ženio suprugu Tanju, dok je Belivuk izjavio da je sve radio poštenim radom - podseća sagovornik Kurira.

Miljković je tada pitan i kojim je novcem izgadio vilu u Čačanskoj ulici na Zvezdari, koju u tom naselju zovu "mala Šilerova", a on je tvrdio da je i u nju uložio novac koji je dobio od svatova na poklon.

Milionski iznos

- Vrednost imovine koja je otkrivena do sada prvazilazi iznos od milion evra. Istražitelji još uvek pokušavaju da uđu u trag i novcu koji su sakrili kupovinom bitkoina - otkriva sagovornik Kurira.

Hapšenje žena Marka Miljkovića, Marko Miljković, Čačanska ulica, Hapšenje, T.M.
foto: Nikola Anđić

Žene

Uhapšene, pa puštene

Supruge Belivuka i Miljkovića, Belivukova tašta kao i nevenčana supruga Filipa Ivanovskog, podsetimo, bile su uhapšene u decembru prošle godine. Posle saslušanja, puštene su da se brane sa slobode, ali je protiv njih doneta naredba o sprovođenju istrage. - Terete se da su, od 2015. do početka 2021. godine, više od milion evra koji potiču iz kriminalnih delatnosti Belivuka, Miljkovica i drugih pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe, plasirale u legalne tokove - saopšteno je kada su uhapšene.

On podseća da je finansijska istraga i prikupljanje dokaza o pranju novca počela istog dana kada su počela hapšenja pripadnika kriminalne grupe, koja je već optužena za sedam brutalnih ubistava.

- Tokom pretresa kuća i stanova, pronađena su i dokumenta, kupoprodajni ugovori, ugovori o pozajmicama, vlasnički listovi koji se odnose na nekretnine, ali i dokumentacija za luksuzna vozila, zatim rolex satovi, kao i druge vredne nepokretnosi za koje se sumnja da proističu iz krivičnih dela - podseća izvor Kurira.

Kurir.rs/ Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track