Foto: Printscreen/Facebook

još se nije sleglo

ZAŠTO JE POPLAVLJEN AUTO-PUT U CRNOJ GORI? Nadležni tvrde da su brzo rešili problem, ali i da će se ovakve stvari još dešavati

Crna Gora

Začepljen odvod izazvao je bujicu u jednom od tunela na auto-putu Podgorica - Mateševo u petak, tokom obilne kiše, a problem je ubrzo rešen.

Kako je Vijestima rekao Milan Ljiljanić, direktor Monteputa, državnog preduzeća koja upravlja auto-putem od sredine jula ove godine, službe su odmah reagovale, svetlosnom signalizacijom upozorivši vozače da je ta traka zatvorena i da smanje brzinu.

”Odvod je vrlo brzo otčepljen i saobraćaj se normalizovao”, tvrdi Ljiljanić.

U petak veče je na društvenim mrežama objavljen snimak na kojem se vidi kako jednom od saobraćajnih traka auto-puta, vrednog milijardu evra, u tunelu teče bujica.

- Kod svih novih objekata ovakvog tipa se takve stvari dešavaju jer se teren oko saobraćajnice, koji je izmenjen radovima, nije slegao i jaka kiša taj erozivni materijal lako nanese u odvodne kanale koji se brzo začepe. Ne možemo istovremeno reagovati na 16 takvih mesta u tunelima. To će nam se dešavati pri svakoj velikoj kiši i još godinu, dok se zemljište ne slegne, rekao je on.

Ljiljanić je rekao, prema onome što sada znaju, da su odvodi kvalitetno izgrađeni i prema tehničkoj dokumentaciji, ali da je ugovorom o projektovanju i izgradnji deonice auto-puta predviđeno da se u roku od dve godine nakon puštanja u saobraćaj mogu prijavljivati svi otkriveni neodostaci.

Ispravljanje tih nedostataka u probnom periodu je o trošku izvođača, zbog čega postoji i garancija od 20 miliona evra, istakao je Ljiljanić.

Kurir.rs