Foto: Printscreen/NASA

zanimljivost

POJAVILO SE NOVO OSTRVO POSLE ERUPCIJE PODVODNOG OKEANA U PACIFIKU! Naučnici upozoravaju: Ne vezujte se previše za njega!

Planeta

Na području ostrva Tonga u Tihom okeanu posle erupcije podvodnog vulkana pojavilo se malo ostrvo.

"Beba" ostrvo izronilo je u jugozapadnom delu Tihog okeana gde ima mnogo podvodnih vulkana. Jedan od tih vulkana probudio se 10. septembra, izbacujući lavu, paru i pepeo, saopšteno je iz Zemaljske opservatorije NASA.

Samo jedanaest sati nakon što je vulkan proradio, novo ostrvce izronilo je iznad površine vode.

Ostrvo je brzo raslo i nekoliko dana kasnije, 14. septembra, naučnici geološke službe Tonge procenili su da ima 4000 kvadrata.

Do 20. septembra, ostrvo je "poraslo" na površinu od oko 24.000 kvadratnih metara ili oko 6 hektara.

Novo ostrvo nalazi se na podmorskoj planini Houm Rif (Home Reef) u centralnom delu ostrva Tonga, jugozapadno od ostrva Late.

"Ne želite previše da se vežete za maleno ostrvo jer su ostrva koja su stvorili podvodni vulkani često kratkog veka", upozorili su iz NASA-e.

Ponekad, međutim, ta ostrva mogu da potraju godinama, čak i decenijama.

Vulkan Houm Rif nastavlja da izbacuje lavu a aktivnost vulkana poredstavlja mali rizik za vazdušni saobraćaj i stanovnike Vava‘ua i Ha‘apaija.

“Nije zabeležen nikakav vidljivi pepeo u poslednja 24 sata”, objavila je geološka agencija Tonge. "Svim pomorcima se savetuje da plove na udaljenosti od najmanje 4 km od Hom Rifa do daljnjeg."

Kurir.rs/CNN