Foto: Zorana Jevtić

stari sajaj

POZNATI IZLAGAČI NA OVOGODIŠNJEM SAJMU KNJIGA: Praznik knjige vraća se krajem oktobra u BEOGRAD, a počasni gost biće RUMUNIJA

Kultura
> 11:52h

Međunarodni beogradski sajam knjiga, 65. po redu, biće održan na Beogradskom sajmu od 23. do 30. oktobra pod sloganom "Povratak napisanih", najavili su organizatori.

foto: Zorana Jevtić

Predstaviće se oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva, a zemlja počasni gost je Rumunija, rečeno je na konferenciji za novinare u Starom dvoru, preneo je Beoinfo.

Gradska sekretarka za kulturu Nataša Mihailović Vacić je kazala da se ovogodišnji slogan Sajma knjiga odnosi na povratak ove manifestacije nakon pandemije virusa korona. Pauza u održavanju, kako je rekla, osetila se među svim ljubiteljima pisane reči.

foto: Dejan Ignjatović

- "Povratak napisanih" može da bude i slogan čitave istorije Sajma knjiga. Borba ove manifestacije za opstanak kroz turbulentne decenije naše prošlosti uvek je za cilj imala zajedničku pobedu za kulturu i umetnost našeg grada. Sajam knjiga je namenjen svima, od onih koji čine svoje prve čitalačke korake do onih koji će tražiti retka i stara izdanja - rekla je Mihailović Vacić.

Uz domaće, predstaviće se i izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Belorusije, Kine, Irana, Švajcarske, Maroka, Egipta, Indije i Poljske. Gosti Programa iz inostranstva biće pisci Patrik Beson (Francuska), Ajfer Tunč (Turska), Đovani Dozini (Italija) i Đorđe Matić (Hrvatska), a u različitim programima učestvovaće i više od 40 srpskih autora.

Razgovorima će biti obeležene godišnjice Ive Andrića, Vaska Pope i Borislava Mihajlovića Mihiza, a biće reči i o uticaju velikih romana svetske književnosti "Zli dusi" Dostojevskog i "Uliks" Džojsa na savremenu književnost, povodom 150, odnosno 100 godina od njihovog objavljivanja.

foto: Damir Vujković

Predsednik Odbora Sajma knjiga Dušan Kovačević pozvao je građane da dođu na 65. Sajam knjiga, posle pauze u organizovanju zbog kovida.

- Suština dobre književnosti je da leči, jer knjiga je lek ako je dobro pisana i pažljivo čitana - rekao je Kovačević.

Ambasadorka Rumunije Silvija Davidoju naglasila je da je za tu državu velika čast da, posle pauze izazvane pandemijom, ima status zemlje počasnog gosta.

- Radujemo se učešću na 65. Sajmu knjiga u Beogradu jer je književnost oduvek povezivala ljude... Slogan štanda Rumunije biće "Knjige za prijatelje", a predstaviće se više od 30 autora - rekla je ona.

foto: Dragana Udovičić

Školski dan biće u četvrtak, 28. oktobra, i tada se očekuje veliki broj organizovanih poseta jer će cene kolektivnih ulaznica iznositi samo po 150 dinara. Porodični dani su u utorak i sredu, 24. i 25. oktobra, kad će moći da se kupi posebna karta za porodicu po ceni od 800 dinara. Redovna cena će biti 300 dinara.

(Kurir.rs)

Bonus video: