Foto: Nebojša Babić

ne propustite

MILAN MARIĆ U KAFANI NA BALKANU: Hit predstava za koju se čekaju redovi i TRAŽI KARTA VIŠE premijerno će biti izvedena u Sloveniji

Kultura
> 08:23h

Prva premijerna predstava Jugoslovenskog dramskog pozorišta u ovoj sezoni, Sofoklov "Edip" u režiji Vita Taufera, biće izvedena na sceni Slovenskog narodnog gledališča – drama u Ljubljani u utorak 15. novembra.

foto: Nebojša Babić

U tragediji o Edipu, kome su prorekli da će ubiti oca i oženiti se majkom, igraju Milan Marić, Nataša Ninković, Srđan Timarov, Bojan Dimitrijević, Aleksandar Đurica, Miloš Samolov, Nebojša Ljubišić, Zoran Cvijanović i Joakim Tasić. Tekst su adaptirali Vesna Radovanović i Marko Manojlović, scenograf je Lazar Bodroža, kostimograf Marija Marković Milojev, a autori muzike su Robert Pešut - Magnifico i Aleksander Pešut - Schatz!.

Radnja predstave je smeštena u kafani na Balkanu u kojoj svira folk trio. Upravo živo izvođenje kafanske muzike na sceni spaja univerzalnu aktuelnost antičke drame sa svim balkanskim fatalnostima.

Od premijere 17. septembra, predstava je odigrana devet puta pred punom salom pa ju je do sada videlo 5400 gledalaca. Sva četiri izvođenja u novembru rasprodata su za svega 24 sata, a lista čekanja je formirana još u septembru.

foto: Nebojša Babić

Saradnja između jednog od najznačajnijih slovenačkih teatara, Drame Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane i Jugoslovenskog dramskog pozorišta traje već godinama. Na sceni Drame SNG-a 1998. godine gostovala je predstava Bure baruta.

Usledila su gostovanja sa predstavama Beogradska trilogija, Skup, Molijer – još jedan život, Hadersfild, Skakavci, Hamlet (r. Dušan Jovanović), Elijahova stolica, Rođeni u YU, Zmajeubice, Hamlet (r. Aleksandar Popovski), Tako je (ako vam se tako čini), Kralj Betajnove.

Poslednji put, JDP je gostovalo u Ljubljani u decembru 2019. godine sa predstavom Ujka Vanja. U februaru iste godine, Drama Slovenskog narodnog gledališča gostovala je na Sceni „Ljuba Tadić” sa predstavama Visočka hronika i Prokleti pušači, a novo gostovanje ovog teatra je 23. marta 2023. sa predstavom Veliki diktator po filmu Čarlija Čaplina u režiji Dijega de Brea.

foto: Nebojša Babić

Razmena predstava između Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Slovenskog narodnog gledališča drama iz Ljubljane ostvaruje se uz podršku Ministarstva kulture Republike Srbije.

(Kurir.rs)

Bonus video: