Foto: Shutterstock

GUBITAK RATA ZNAČI KRAJ

PUTIN SE BOJI ZA SVOJ ŽIVOT! Ukrajinski zvaničnik izneo ŠOK TVRDNJE o ruskom lideru: "Nema oproštaja za careve koji GUBE RATOVE"

Planeta
> 21:05h

Savetnik kabineta predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog Oleksej Arestovič izneo je tvrdnje da se ruski lider Vladimir Putin 'bori za svoj život' i strahuje da bi mogao da bude ubijen ako Rusija pretrpi dalje teške neuspehe nakon oslobađanja Hersona.

Naime, on je naveo da je zauzimanje teritorija pod kontrolom Rusije dramatično povećalo strahove u Kremlju da će Ukrajina dobiti rat.

foto: EPA/Oleg Petrasyuk

"Putin se jako boji jer u Rusiji nema oproštaja za careve koji gube ratove" kazao je Arestovič, a prenosi The Times.

"Sada se bori za život. Ako izgubi rat, barem u glavama Rusa, to znači kraj. Kraj njega kao političke ličnosti. A moguće i u fizičkom smislu" dodao je. Zbog veze s aneksiranim Krimom te zbog ukrajinske luke Odesa, Herson bio od ogromne važnosti za Kremlj. Upravo zato je Putinova naredba trupama da se povuku prošle nedelje bila posebno neugodan gubitak.

foto: AP/Bernat Armangue

To je najveće ukrajinsko zarobljavanje u ratu i pokrenulo je nove ruske napade i planove za ofanzivu iz Belorusije, rekao je Arestovič.

"Ovo je nateralo čak i ljude koji su vrlo lojalni Putinu da sumnjaju da mogu da dobiju ovaj rat", tvrdi Arestovič.

foto: EPA/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL

Prema njemu, ruske će trupe da pokrenu ofanzivu od Belorusije do Donbasa i takođe da pokušaju da preuzmu nuklearnu elektranu Rovno.

Ruski udari već su pogodili regiju, a jedna od četiri jedinice elektrane isključena je prošle nedelje. Arestovič veruje da su napadi koji su prepolovili ukrajinski energetski kapacitet oblik 'ucene' da se Ukrajina i njeni saveznici prisile na pregovore s Kremljom.

(Kurir.rs/Večernji list/The Times)