"POSETA ALIJEVA DODATNO OJAČAVA ODNOSE SRBIJE I TURSKE!" Bušatlija: Kaspijski bazen je PREBOGAT izvor energenata

Politika

Poseta azerbejdžanskog predsednika je bila i više nego plodonosna. Razgovor je vođen u vezi sa pitanjima energetike, s obzirom na to da je Azerbejdžan velesila u proizvodnji gasa. Dva predsednika, potpisala su sporazum o bilateralnim odnosima dve države.

O perspektivama političke i ekonomske saradnje Srbije i Azerbejdžana govorili su u jutarnjem programu na Kurir TV Mahmut Bušatlija, ekonomista i konsultant za strana ulaganja i Nikola Perišić, iz Centra za društvena istraživanja.

- Dobra je bilo kakva diversifikacija snabdevanja Srbije energentima, jer ona otvara nove mogućnosti. Kad gledate energente to sve zavisi od tehnologija. Vi ne možete uraditi bilo šta u kratkom periodu.

foto: Kurir televizija

Kaspijski bazen na šta se odnose ovi dogovori je vrlo bogat izvorima gasa i nafte. Konekcija sa evropom je, međutim, u najvećoj meri išla preko Rusije - kaže Bušatlija i dodaje da konflikti na području gde se nalazi kaspijski bazen sprečavaju izgradnju gasovoda i naftovoda kojima bi energenti preko Turske doticali u Evropu:

- Problem je što se od 2011. kada Turska ulazi u sukobe u Siriji praktično stvorio tampon između Srednje azije prema Evropi, pa se ne grade gasovodi kojima bi energenti došli iz Turske u Evropu. To i Srbiji daje manje mogućnosti da bira da li hoće rusku ili kaspijsku naftu - rekao je Buštatlija i dodao da je svakako dobro da Srbija učestvuje u otvaranju novih pristupa energenata Evropi.

foto: Kurir televizija

Perišić smatra da su posetom Alijeva Srbiji dobri odnosi između Srbije i Azerbejdžana podignuti na još viši nivo.

- Potpisano je 7 različitih sporazuma juče, a najznačajniji je taj o strateškom partnerstvu. To govori da je odnos između dve države podignut na viši nivo. Podsetio bih da je Azerbejdžan finansirao izgradnju tašmajdanskog parka, kao i da podržavaju Srbiju po pitanju kosova koje nije priznato od strane ove države.

On je istakao da dobri odnosi sa Azerbejdžanom doprinose učvršćivanju dobrih odnosa Srbije i Turske.

- Takođe, znamo da su Azerbejdžan i Turska u dobrim odnosima, tako da dobri odnosi sa Azerbejdžanom povlače i dobre odnose sa Turskom, a opet to povratno utiče na dobre odnose Srbije sa Azerbejdežanom - zaključio je Perišić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud