ALIJEV SE NASMEJAO OD SRCA Vučić: On je sad najpopularniji čovek u Evropi! Što ga vole, što ga mole kad su gasna velesila
Svečano ispred Palate Srbija, Foto: Printscreen RTS

predsednik Azerbejdžana u zvaničnoj poseti

ALIJEV SE NASMEJAO OD SRCA Vučić: On je sad najpopularniji čovek u Evropi! Što ga vole, što ga mole kad su gasna velesila

Politika -

* Predsednik Alijev svečano dočekan himnom i plotunima, posle čega je usledio naklon predsednika srpskoj zastavi

* Posle šetnje, predsednici razgovorali oči u oči iza zatvorenih vrata

* Predsednici Vučić i Alijev potpisali Memorandum o strateškom partnerstvu pa predsednik Srbije najavio radnu posetu Bakuu do kraja ove godine

BEOGRAD - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić danas je dočekao, ugostio i razgovarao s predsednikom Republike Azerbejdžan Ilhamom Alijevom, koji boravi u zvaničnoj poseti Republici Srbiji.

1 / 6 Foto: Printscreen Instagram/Budućnost Srbije

12.30 - Alijev je danas najpopularniji čovek u Evropi! Što ga vole, što ga mole! Predsednik Vučić se našalio u svom obraćanju a da se ne nasmeje nije izdržao ni predsednik Azerbejdžana.

- Mnogo sam naučio od Alijeva, a oni su velesila u izvozu gasa, a pričali smo i o struji - rekao je predsednik a onda dodao: - Alijev je danas najpopularniji čovek u Evropi! Što ga vole, što ga mole, ali on je pametan čovek koji zna kako da sačuva svoju zemlju... Malo sam i ljubomoran... Mene zovu samo zbog Kosova kad treba da me lupe u glavu - rekao je predsednik koji je objavio da će uzvratiti posetu odlaskom u Baku do kraja ove godine.

Vučić je rekao i da mu je samo žao što Alijev ne ostaje da noći jer želimo da ga ugostimo, ali nažalost aktuelna situacija u svetu je takva.

Aleksandar Vučić, Ilham Alijev, Vučić Alijev
foto: Printscreen RTS

Obraćanje predsednika Alijeva

Šef azerbejdžanske države zahvalio se na dočeku i gostoprimstvu potvrdivši veliko i iskreno prijateljstvo sa Srbijom, te dodavši da mu je drago što će ga predsednik Vučić do kraja ove godine posetiti u Bakuu. Izrazio je žaljenje što ne ostaje duže i što ranije nije mogao da uzvrati posetu Srbiji ali da je za to krivac bila korona.

On je potvrdio da se razgovaralo o raznim temama i saradnji, ali da je dominirala oblast energetike, pre svega gas, ali da se pričalo i o struji.

Alijev je kazao da njegova zemlja raspolaže velikim rezervama gasa i da u izvozu pre svega primat imaju prijatelji Azerbejdžana. Alijev je dodao da je osnovni faktor razvoja dveju zemalja upravo lično prijateljstvo između njega i Vučića.

- Vučića i mene vezuje prijateljstvo, i to je osnovni faktor za razvoj naših odnosa. Dokumenta koja se odnose na strateško partnerstvo su od ogromnog značaja. Srbija i Azerbejdžan su uvek podržavali jedni druge u međunarodnoj areni, i kao što je Vučić rekao podržavamo jedni druge u borbi za teritorijalni integritet - kazao je on. Alijev je istakao da su delovi "naših zemalja dugo pod okupacijom, i podsetio na rezolucije UN, i da ti problemi nisu bili rešavani."

- To pokazuje da odluke i Rezolucije koje donose međunarodne organizacije jesu selektivne. Ponekad SB UN usvaja rezolucije danima, ponekada treba nekoliko sati, ali kada su u pitanju naše zemlje, mi smo morali da čekamo 27 godina - istakao je predsednik Azerbejdžana. On je dodao da je njegova zemlja morala da pribegne sili i pravu na samoodbranu, i da to pravo ima svaka zemlja.

- Mi smo silom podržali naš teritorijalni integritet, i svaka zemlja ima to pravo. Mi gradimo i razvijamo oslobođene delove teritorije. Mi ova pitanja posmatramo iz ugla nacionalnih interesa naših zemalja - istakao je on.

Aleksandar Vučić, Ilham Alijev, Vučić Alijev
foto: Printscreen RTS

12.22 - Zajedničko obraćanje predsednika Vučića i Alijeva. Veoma sam srećan što danas u Beogradu možemo da ugostimo iskrenog prijatelja Srbije Alijeva s kojim sam danas imao iskrene razgovore - imamo mnogo toga zajedničkog, poštujemo teritorijalni integritet prema Povelji UN što danas retko ko čini, možda tek desetak zemalja, i pomažemo se međusobno i u međunarodnim institucijama.

1 / 4 Foto: Printscreen RTS

- Mnogo sam naučio od predsednika Alijeva, a naši odnosi od današnjeg dana podižu se na jedan novi nivo. Razgovarali smo o važnim stvarima - saradnji u energetici jer je Azerbejdžan velesila u izvozu gasa.

Predsednik je podsetio da su "oni gradili put do Preljine a da smo se mi iznenadili kad su ga završili bez dana kašnjenja a oni se opet iznenadili kad smo im mi potpuno i prevremeno isplatili dug iz 2011. godine, što Srbija inače tako i čini, a što svedoči da smo pouzdani partneri kad je reč o ispunjavanju preuzetih obaveza."

Aleksandar Vučić, Ilham Alijev, Vučić Alijev
foto: Printscreen RTS

- Mi moramo sporazume da potpišemo, ali nama je dovoljna i reč predsednika Alijeva jer kad on kaže, tako i bude - rekao je predsednik koji je najavio skori odlazak u Baku s nekoliko ministara Vlade Srbije u radnu posetu da se ovo danas potpisano partnerstvo i produbi.

Srbija i Azerbedžan osnivaju savet za strateško partnerstvo

Predsednici Srbije i Azerbejdžana Aleksandar Vučić i Ilham Alijev su danas u Beogradu potpisali Memorandum o osnivanju saveta za strateško partnerstvo dve države. Vučić je rekao da su prethodno imali odlične trazgovore o raznim temama, uključujuući i energetiku, naglasivši da dve države imaju "mnogo zajedničkog". Naveo je da tu spada da obe "nepokolebljivo čuvaju svoj teritorijni integritet" i medjusobno se pomažu u medjunarodnim forumima. U Palati Srbija su i predstavnici dveju vlada potpisli više drugih bilateralni sporazuma i memoranduma: o readmisiji, socijalnoj sigurnosti, promociji izvoza i investicija.

12.15 - Potpisivanje zajedničke izjave predsednika i Memoranduma o strateškom partnerstvu potpisali su predsednici Vučić i Alijev. Sledi potpisivanje niza bilateralnih sporazuma i memoranduma o readmisiji, infrastrukturi, socijalnoj sigurnosti...

Vučić i Alijev potpisali su Zajedničku izjavu predsednika Rešublike Srbije i predsednika Republike Azerbejdžan i Memorandum izmedju Republike Srbije i Republike Azerbejdžan o osnivanju saveta za strateško partnerstvo.

Potpisani su i Sporazum izmedju Vlada dve države o readmisiji, Memorandum o razumevanju izmedju Ministarstva gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Ministarstva digitalnog razvoja i saobraćaja Azerbejdžana o priznavanju ovlašćenja u skladu sa propisom 1/10 Medjunarodne konvencije o standardima za obuku, izdavanje uverenja i vršenje brodske straže pomoraca iz 1978. godine sa izmenama i dopunama, Administrativni dogovor za sprovodjenje sporazuma izmedju dve Vlade o socijalnoj sigurnosti, Memorandum o razumevanju izmedju Razvojne agencije Srbije i Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Azerbejdžana, Memorandum o razumevanju izmedju Agencije za pomociju izvoza investicija Azerbejdžana i Privredne komore Srbije.

Alijev će se danas sastati i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić.

1 / 8 Foto: Printscreen RTS

10.45 - Počeo sastanak Vučića i Alijeva, jedan na jedan. Razgovori su oči u oči, iza zatvorenih vrata.

00:36

Beograd, sastanak predsednika Srbije i predsednika Azerbejdžana

10.30 - Priređen svečani doček ispred Palate Srbija koji je počeo intoniranjem himni obeju država, svečanim plotunima i naklonu zastavi Srbije uz taktove koračnice "Pozdrav komandantu".

1 / 3 Foto: Printscreen Pink

Srdačan pozdrav s ministrima Vlade Srbije

1 / 4 Foto: Printscreen Pink

Odmah potom sledi sastanak predsednika, a zatim i plenarni sastanak delegacija Republike Srbije i Republike Azerbejdžan, te ceremonija potpisivanja bilateralnih dokumenata.

01:38

Beograd, svecani docek predsednika Azerbejdzana Ilhama Alijeva

Obraćanje predsednika očekuje se oko 12 časova.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja