Foto: Vladimir Šporčić

ČESTITAMO

BORA ČORBA POČASNI GRAĐANIN ČAČKA! Rodni grad ga jednoglasno izabrao: Evo kad će frontmenu Riblje čorbe biti dodeljeno priznanje

Kultura

Muzičar Bora Đorđević, frontmen grupe "Riblja čorba" (70), jednoglasno je juče na zasedanju čačanske Skupštine izabran za počasnog građanina Čačka. Predlog o dodeli priznanja, koje će mu biti uručeno 18. decembra, popularnom Bori Čorbi podneo je gradonačelnik Čačka Milun Todorović "zato što je Bora, kroz svoje bogato stvaralaštvo, Čačak učinio dobro poznatim u svetu".

foto: Damir Dervišagić

- To je vrlo lep gest, Čačak je divan grad u srcu Srbije, kraj Zapadne Morave i ja se Čačka nikada nisam odrekao - rekao je juče za "Novosti" Bora Čorba i dodao:

- Rođen sam u Čačku 1. novembra 1952. godine, simbolično, na Dan mrtvih. Živeo sam u Čačku 17 godina i sada mi je malo neobično da treba da idem tamo i postanem počasni građanin. Inače, ja sam takođe počasni građanin beogradske opštine Palilula, koja ima 600.000 stanovnika i počasni građanin Knina. Doduše, tamo mi je ostala ta povelja i stalno molim domaćine da mi je pošalju, ali nikako da se sete.

Na pitanje na šta prvo pomisli kad kaže Čačak, koji je opevao u pesmi "Zadnji voz za Čačak" svoje grupe "Riblja čorba", Bora je odgovario:

- Najpre na reku Moravu, a onda na divno odrastanje. Jako sam mnogo dobio nagrada u životu, ali mi je jedna posebno značajna. Došla su dva mlada čoveka u Beograd i donela mi amblem gimnazije u Čačku, u koju sam išao, i kamen iz Morave. To mi je najdraže.

foto: Nemanja Pančić

Borina "Riblja čorba" je nedavno svirala u Čačku. On ističe da je bilo dirljivo i nostalgično, jer su nastupali prekoputa sale košarkaškog kluba Železničar, u kojoj je prvi put u životu svirao za publiku sa tadašnjom grupom "Hermelini".

- Svirali smo igranku i prodali smo celih sedam karata - seća se Đorđević:

- Nismo zaradili ništa, ali bih za to dao sve ovo vreme. Svaka ulica u Čačku je tada imala svoj bend. Najpoznatije su bile "Bele višnje", a mi smo bili "Hermelini" i sastajali smo se u parku. Svaki bend je imao svoju klupu u tom parku. U to vreme je bilo sramota komponovati i pevalo se isključivo na engleskom jeziku. A ja sam napravio svoju pesmu na srpskom. Uvežbavali smo je na klupi kada su se radoznalci okupili oko nas i pitali me koja je to stvar. Odgovorio sam da je to nešto od "Hermans Hermitsa", a oni su značajno klimali glavom. Čačak je, pre svega, uvek imao slavne košarkaše, a za njima i strašnu generaciju svirača - Zoran Branković, Radomir Mihailović Točak, ja...

(Kurir.rs/Novosti)

Bonus video: