Foto: Kurir, Shutterstock/Aleksandar Mijatovic

KURIR TV

SRBI SU URADILI SVE DA DOĐE DO OTOPLJAVANJA ODNOSA, OSTALO JE NA HRVATIMA! Štrbac: Poruke Radmana Grlića su dovele do svega ovoga

Hrvatska

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić zajedno sa ministrom za ljudska prava Tomislavom Žigmanovim prisustvovaće danas Božićnom prijemu koji priređuje Srpsko narodno vijeće u Zagrebu, a na kojem se očekuje i prisustvo predstavnika državnog vrha Hrvatske.

Nameru je izrazila Vlada Srbije na predlog predsednika Aleksandra Vučića, a Tomislav Žigmanov i Ivica Dačić će ovom prilikom učestvovati na Božićnom prijemu u Zagrebu. Svojim priustvom skup će uveličati i srpski patrijarh Porfirije.

Očekuje se da stranke Tomislava Žigmanova i Milorada Pupovca potpišu Sporazum o saradnji, što je takođe još jedan dobar mali korak u pokušaju razvoja bilateralnih odnosa dve zemlje.

Savo Štrbac, predsednik Dokumentaciono-informacionog centra Veritas, gostovao je u jutarnjem programu Kurir televizije gde se dotakao odlaska Ivice Dačića i patrijarha Porfirija na Božićni prijem u Zagreb, ali i pitanja da li će to doprineti u odnosima Srbije i Hrvatske.

foto: Kurir televizija

- Srbija i Hrvatska su susedne države i ne mogu pobeći od toga. Moraju razgovarati o tome jer sada postoje nacionalne manjine Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji. Kažem sada jer smo nekada bili konstutitivan narod. Da li će ovi odnosi posle ovog sastanka biti bolji? Mislim da gori ne mogu biti - rekao je Štrbac i dodao:

- Najveći problem je u komunikaciji jer bez nje nema poboljšanja odnosa. Ja sam bio pregovarač sa srpske strane u Hrvatskoj tokom rata. Kada se najviše ginulo imali smo nedeljno po dva do tri sastanka, a bili smo neprijatelji u ratu. Danas posle 27 do 28 godina nema više sastanaka. Poruke koje Radman Grlić šalje i dovele su do ovakvih odnosa. On šalje poruke i sada da se Hrvati drže svog državnog narativa.

„Logoraši žele da posete logore, isto tako žele da oni budu obeleženi u Stajićevu i nekim drugim logorima gde su ubijani, zatvarani i mučeni ljudi. Treba se suočiti s prošlošću i tu je odgovornost Srbije i njihovih vlasti upravo na testu“, rekao je Grlić Radman uoči sastanka.

Saša Milošević, generalni sekreter Srpskog narodnog vijeća, složio se sa izjavom Štrbca i naveo da su Srbi u Hvatskoj uradili sve da do otopljavanja odnosa dođe.

foto: Kurir televizija

- Mi smo sa naše manjinske strane, po običaju, uradili sve što se može uraditi što se tiče otopljavanja odnosa. Sada možemo samo kucati o drvo i nadati se da će se nešto realizirati. Meni je jako teško što moram da se složim sa izjavom Štrbca da odnosi ne mogu biti gori - rekao je Milošević.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs