Foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

mali je hit

AMERIČKI KLINAC JE ZAPALIO AUSTRALIJU: Prvi put je koristio pasoš krenuvši za Melburn, a do pre šest meseci nije ni igrao tenis

Tenis

Neverovatna teniska i životna priča dolazi iz Melburna, sa prvog grend slema u sezoni. Glavni akter priče je potpuni teniski anonimus Ben Šelton.

foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

Ovaj momak iz Atlanta u Džordžiji plasirao se u četvrtfinale Australijen opena, a da pre toga nikada nije ostvario istovetan uspeh na nekom turniru iz serije "250", "500" ili "1000".

Ben Šelton (20) posle prave drame u pet setova (6-7, 6-2, 6-7, 7-6, 6-2) izbacio je zemljaka Džej Džej Volfa i izborio četvrtfinale Melburna. Do pre šest meseci ovaj mladi Amerikanac nije ni bio profesionalni teniser, a sada je rezultatom na prvom grendslemu, sebi osigurao plasman među 50 najboljih na ATP listi. Kao klinac bio je zaljubljen u američki fudbal i sebe je video u tom sportu.

Do januara 2023. godine nije napustio granice Sjedinjenih Američkih Država, tako da mu je dolazak u Australiju bio prvi pečat u pasošu. Dete je nekadašnjih tenisera Brajana Šeltona i Lize Vitsken. Njegov ujak Tod Vitsken takođe je bio teniser, a sestra Ema igrala je tenis na koledžu u Floridi.

foto: ANTHONY WALLACE / AFP / Profimedia

Da bi nastavio svoju tenisku bajku i plasirao se u polufinale moraće da pobedi boljeg iz duela Roberto Bautista-Agut/ Tomi Pol. U tom meču mladi Šelton sigurno neće biti totalni autsajder.

Ono što je posebno zanimljivo, a tiče se Bena Šeltona, jeste zanimljiva izjava njegovog oca kada je momak napunio 16 godina i razmišljao da igra ITF juniorske turnire u inostranstvu.

- Zašto bi išao u inostranstvo, ako nisi najbolji u SAD?!

Ben Šelton je rekao da mu je savet oca pomogao kako bi se razvijao kao teniser, jer nije stalno putovao i umesto toga je imao rutinu. Mladom Amerikancu mediji u Australiji posvetili su ogromnu pažnju, nešto manju nego najboljem teniseru današnjice Novaku Đokoviću.

Što se tiče stila igranja, najbolje oružje Bena Šeltona jeste servis. U proseku prvi servis ide brzinom od 202 km/h. Igra levom rukom, a teniski stručnjaci kažu da je Šelton moćan i konzistentan na forhend i bekhend strani. Obožava da igra "servis-volej", pa se može reći da preferira brže podloge na kojima se igra tenis.

Kurir sport