Foto: KUSTENDORF

svečano

DODELJENE NAGRADE NA KUSTENDORFU: Zlatno jaje otišlo u Izrael, za Dušana Kovačevića posebna nagrada Drvo života za buduće filmove

Kultura

Na završnoj večeri filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" u Drvengradu u Mokroj Gori, akademiku Dušanu Kovačeviću tvorac festivala Emir Kusturica uručio je nagradu "Drvo života" (Nagradu za buduće filmove) i dodeljene su nagrade Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje za najbolji autorski film.

foto: KUSTENDORF

Prilikom uručenja nagrade "Drvo života" navedeno je: "Majstorstvo vladanja veštinom transformacije u filmskoj dramaturgiji čini Dušana Kovačevića idealnim laureatom nagrade za buduće filmove, priznanja koje prošlost preobražava u budućnost". Dušan Kovačević je prilikom primanja nagrade rekao da ta nagrada za njega znači podršku u smislu da može da napravi još nešto ukoliko ima volje.

- Zahvaljujem se mom prijatelju Emiru Кusturici na ovom priznanju. Drvo života kao nagrada ima dvojako značenje. Jedno je za postignuto u svetu filma, a drugo, za neki budući film što je lepa obaveza i nada da ću još nešto uraditi. Sve što je naovom mestu uradio Кusturica, deo je ove vredne nagrade, a ona je jedna od najdražih u mom poluvekovnom radu - rekao je Кovačević.

U njegovu čast na "Kustendorf", kao iznenađenje stigao je balet Narodnog pozorišta sa predstavom "Ko to tamo peva".

foto: KUSTENDORF

"Zlatno jaje", glavna nagrada festivala, dodeljeno je izraelskoj rediteljki Tal Kantor za animirani film "Pismo svinji".

"Srebrno jaje" dodeljeno je rediteljki Dulmi Purev-Očir iz Mongolije za film "Sneg u septembru"“, a "Bronzano jaje" pripalo je mađarskoj rediteljki Ani Đimeši za film "Afrikat".

foto: KUSTENDORF

Najbolji film festivala „Pismo svinji“ govori o preživelom logorašu koji piše pismo svinji koja mu je spasila život. Devojka koja sluša svedočenje o holokaustu, sanja svoje suočavanje sa pitanjima identiteta, kolektivne traume i ekstreme ljudske prirode.

- Bila je privilegija biti deo ovog festivala. Snimila sam film koji je nastao iz najdubljeg mesta u mom srcu, radosna sam jer je to prepoznato. Ovo je proslava umetnosti i međuljudskih odnosa, a to je najviše što ljudsko biće može činiti - rekla dobitnica "Zlatnog jajeta".

foto: KUSTENDORF

Odluku je doneo žiri koji su činili: italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. Festival "Kustendorf" odlučio je da dodeli i Specijalno priznanje rediteljki iz Srbije Aleksandri Lazarovski za film "Više od života".

Direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak dodelili su nagradu "Vilko Filač" direktoru fotografije Evanu Maragkoudakisu za ostvarenje "Na Kserksovom tronu" (Grčka) u režiji Evi Kalojiropulu.

foto: KUSTENDORF

- Mi smo ovaj festival zatvarali na razne načine. Jednom je rečeno „doviđenja, kako ste“. Drugi put, „ne bih vas više zadržavao“. Zbog ovakve situacije u svetu danas, važno je da vas pozdravim jednom željom: oslobodi se danas ne govori, ali je umetnost naš posao a ona uvek izražava slobodu. Sloboda se izgubila iz rečnika. Ja vas molim, mislite o slobodi i tražite je jer je ona u proteklim vekovima nestala iz naših života - rekao je Emir Кusturica, zatvarajući ovo izdanje prestižnog festivala.

Po dolasku u Drvengrad Kovačević je rekao da je "ova nagrada zapravo priznanje za izdržljivost, upornost i pomalo talenta". - Ali, pre svega morate biti živi da bi je dobili - rekao je akademik Dušan Kovačević i dodao da se "nada, pošto su u najboljim godinama" on u Kusturica snimiti jedan od budućih filmova.

foto: KUSTENDORF

Na ovu konstataciju Kusturica je u šali dodao: "U cvetu mladosti. Kad bi neko sad predložio da odigramo jednu fudbalsku utakmicu ili ako treba 60 sklekova pred kamerama - možemo mi to. Ali što će nam to".

foto: KUSTENDORF

"Ovaj festival je, i o tome ću reći samo par reči, jedan od poslednjih odbrana filma, a da nije industrija. Prave se filmovi - ručni rad, što je u umetnosti nešto najdragocenije. Kad pređe u industriju i kad pređe u nešto što je blokbaster koji zarađuje te i te pare, ne priča se o kvalitetu uopšte. Onda to više nije film", rekao je Kovačević.

(Kurir.rs/Z.G.)

Bonus video: