Foto: Kurir/T. Ilić, pRINTSCREEN/yOUTUBE

postaje muzejska postavka

ZA TAJNI GRAD KRALJA ALEKSANDRA ZNALO SAMO 5 LJUDI! Posle rekonstrukcije počinje opremanje KAMENE DEVOJKE pod zemljom! FOTO

Srbija

MALI ZVORNIK - Podzemni grad Karađorđevića u Malom Zvorniku, jedinstveni kulturno – istorijski spomenik iz vremena Kraljevine Jugoslavije dobiće stalnu muzejsku postavku pod imenom ‘’Kamena devojka“.

foto: Kurir/T. Ilić

Opština privodi kraju proceduru javne nabavke eksponata koji će biti izloženi u prostorijama ‘’tajnog grada’’ čija je ukupna površina oko 5.000 metara kvadratnih, od kojih je oko 3.000 korisne. Za nastavak rekonstrukcije i uređenja prostorija Podzemnog grada, malozvornička opština dobila je u avgustu prošle godine od države 6,2 miliona dinara, dok je iz svog budžeta za tu namene odvojila oko dva miliona.

U opštini objašnjavaju da se radi o nabavkama specifičnih predmeta zbog čega je priprema i realizacija projekta zahtevala znatno više vremena od predviđenog, pa je prvobitni rok za nabavku eksponata, 20. februara ove godine, produžen za 90 dana.

foto: Kurir/T. Ilić

Buduću postavku činiće verne replike nameštaja, uniformi, oružja i drugih predmeta, biće nabavljeno i postavljeno dvanaest izložbenih panoa sa istorijskim činjenicama vezanim za kraljevsku dinastiju Karađorđević, a predviđeno je i 30 tabli sa različitim obaveštenjima za posetioce, kao dopuna postojeće turističke signalizacije u ‘’tajnom gradu’’.

foto: Kurir/T. Ilić

U narednoj fazi uređenja Podzemnog grada predviđeno je oslikavanje i opremanje kapele koja se nalazi u njegovom sklopu, a u toku je priprema idejnog rešenja sa kojim će za neophodna sredstva opština konkurisati kod Ministarstva turizma.

Poslednjih nekoliko godina malozvornička opština intezivno radi na uređenju ovog nesvakidašnjeg mesta.

foto: Kurir/T. Ilić

Posetioce dočekuje trenutna postavka "Kamena devojka", kako je glasila šifra pod kojom je objekat građen u tajnosti, delo istoričara Zorana Tošića, pa mogu videti prostorije opremljene delovima nameštaja i predmetima iz doba Kraljevine Jugoslavije, a tu su primerci oružja, mape, novine, zastave, slike i slično.

Podzemni grad je najvažniji istorijski objekat na području Malog Zvornika. Ima oko 1.500 metara hodnika i 75 prostorija, a po naređenju kralja Aleksandra Karađorđevića građen je u tajnosti od 1930. do 1934. Sve je prekinuto posle atentata u Marseju do kada su dve trećine objekta završene. Za gradnju je znalo samo pet osoba i to predsednik vlade, ministar finansija, ministar vojske, načelnik generalštaba i kralj.

foto: Kurir/T. Ilić

Glavni projektant je ruski inženjer čije ime nije poznato ni danas. Gradili su ga zatvorenici. Zanimljivo je da ni danas nisu poznati detalji, a dokumenta o ovom gradu su i dalje zapečaćena.

foto: Kurir/T. Ilić

Inače, prilikom posete predsednika Vučića, pre četiri godine, do tada renovirani deo objekta zvanično je otvoren mada su turisti i ranije posećivali ovaj kompleks koji je decenijama u steni pored Drine bio zaboravljen i sakriven.

Kurir.rs/T.Ilić