Foto: Kurir televizija, Nenad Kostić, Shutterstock

institucije zakazale u slučaju uroša p.?

"KOMŠIJE SU ČULE PLAČ DEVOJČICE I PRIJAVILE SU SLUČAJ!" Zaštitnik građana: Utvrđujemo odgovornost svih nadležnih institucija

Crna Hronika

Uroš P., koji je uhapšen zbog sumnje da je ćerku godinama držao zatočenu u kadi u stanu, u beogradskom naselju Mirijevo, danas bi trebalo da bude saslušan u Prvom osnovnom tužilaštvu.

Kako je Uroš P. lociran preko mobilnog telefona u jutarnji program se preko vajbera uključio Miloš Jovanović iz agencije "Spytech" (Spajtek), a gost u studiu bio je Zoran Pašalić, zaštitnik građana.

foto: Kurir televizija

- Policija je imala prednost jer je mogla da iskoristi savremenije metode lociranja preko bazne stanice. Taj način nije dostupan običnim građanima. Policija je u tom smislu u prednosti u odnosu na obične građane. Ako, međutim instaliramo aplikaciju za praćenje, tzv. špijunski softver ona bi možda mogla da pomogne. Preko nje je moguće slušati razgovore koji se događaju oko telefona, kao i ono što se događa iza i ispred kamere i na taj način možemo na indirektan način ispratiti osobu koju pratimo. Na taj način bi ova aplikacija pomogla - kaže Jovanović i dodaje:

- Da bi uređaj uopšte poslao podatka on mora makar s vremena na vreme da bude povezan ili na wifi ili da ima neki svoj internet. U suprotnom telefon zadržava podatke u sebi. Takođe, ono što odaje našu lokaciju jesu g mail i ostale aplikacije poput viber, instagrama, fejsbuka i vacapa.

Odgovornost institucija u slučaju zlostavljane devojčice iz Mirijeva

Pašalić je govorio o problemu izostanka koordinacije državnih institucija koje je, kako kaže, trebalo da prate razvoj devojčice.

- Kada se desi ovakav slučaj postoji izvesno odgovornost više organa. Mi sad praktično tražimo informacije od onih organa koji je trebalo da se bave devojčicom da utvrdimo ko i u kojoj meri snosi odgovornost. Postoji više prijava komšija da je iz stana u kome se nalazila devojčica. Prema njihovim rečima odnos koji je vladao u toj porodici bio je prepun svađa, buke i plača devojčice.

foto: Kurir televizija

Nas interesuje da li je to zaista tako, da li je policija pravovremeno reagovala i kako je reagovala. Zatim ministarstvo za brigu o porodici koje treba da izvrši kontrolu. Moramo tu da pomenemo i loalnu samoupravu koja je trebalo da prati devojčicin razvoj, njen odlazak u predškolsko i u školu - rekao je Pašalić.

Dodao je da dete nije kako se često navodi bilo nevidljivo sistemu:

- Dete nije bilo nevidljivo. Ono je registrovano u matičnu knjigu rođenih. Postavlja se pitanje da li je u sistemu informisanja imeđu svih onih koji bi trebalo da prate ovakve probleme došlo do zakazivaja. Cela struktura službi mora to da prati.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud