Foto: Kurir

ovde su snimane scene

OVO JE SELO U KOME SU SNIMANE "VRATIĆE SE RODE": Baranda petnaest godina kasnije izgleda drugačije, a ovaj DETALJ SU SVI ČEKALI

Kultura

Uvek i svuda rado viđeni gosti, rode su se ovih dana "vratile" i u Barandu, vojvođansko mesto u kome je smeštena radnja čuvene domaće serije "Vratiće se rode" u režiji Gorana Gajića, a po tekstu Nikole Pejakovića.

foto: Kurir

Ekipa Kurira obišla je prethodnog vikenda malo selo u Vojvodini, Barandu, u kome se nalazi jedno od najvećih gnezda belih roda u Potamišju, a verovatno i u Srbiji.

Serija govori o jednom nestabilnom i turbulentnom periodu, prožimanju sela i grada, načina života, nasledstva, ali pre svega druženju i drugarstvu koje prevazilazi sve prepreke.

foto: Kurir

Kuća Mire Banjac u Barandi, koju nasleđuje porodica Švabić, nije se mnogo promenila u proteklih petnaest godina, iako izgleda napušteno.

foto: Kurir

"Vratiće se rode" učinile su da svet sazna za Barandu

Meštani u proteklim godinama nisu skrivali radost,što su ovo mesto u Srbiji posećivali i turisti iz inostranstva želeći sa saznaju gde su se to snimale popularne priče.

foto: Kurir

Na stadionu fudbalskog kluba čiji je trener bio pop Milorad Karaklajić (Dragan Petrović Pele) vratile su se rode, što su svi meštani tokom cele serije željno iščekivali.

foto: Kurir

Radnja serije

Protagonista ove priče je Predrag Švabić (Nikola Đuričko), mladić čija majka (Mirjana Karanović) nasleđuje kuću sa imanjem u vojvođanskom selu Baranda (čija je paziteljka Mira Banjac), od svog pravog oca. Švaba u imanju vidi izlaz iz duga koji on i Ekser (Dragan Bjelogrlić) imaju prema šaneru i biznismenu Dušku Krtoli, poznatijem kao Dule Pacov (Srđan Žika Todorović).

Dule ima plan da Barandu osavremeni, od porodične kuće pravi kafanu i kupleraj, za sobom dovlači niz kontroverznih biznismena što kod nekih meštana izaziva otpor.

foto: Kurir

Na kraju serije ništa neće biti isto kao na njenom početku. U srca ljudi u kutku sveta kome pripadaju svi junaci ove priče, vratiće se nada i ljubav jednih prema drugima. U Barandu će se vratiti i rode, ptice poznate po svojoj vernosti i odanosti svojoj vrsti i svom prebivalištu. A gde su rode, tu je dobro, kaže Milenko (Branimir Brstina), koji predstavlja moralnu vertikalu serije.

Serija se u Srbiji emitovala na televiziji B92, a premijeru je gledalo 2,6 miliona gledalaca.

FOTO: Kurir
FOTO: Kurir
FOTO: Kurir
FOTO: Kurir
FOTO: Kurir
FOTO: Kurir
FOTO: Kurir

"Vratiće se rode" 2009. godine dobile su svoj nastavak na platnu, usled velike popularnosti serije, te je snimljen film “Rode u magli”, koji otkriva šta se desilo u životima Švabe, Eksera i Duleta Pacova, koje tumače: Nikola Đuričko, Dragan Bjelogrlić i Srđan Todorović.

Povratak u Barandu

Naš proslavljeni glumac, scenarista i reditelj Dragan Bjelogrlić okupio je letos ekipu filma "Montevideo, Bog te video" u Barandi, a zajedničke trenutke objavio je na društvenim mrežama.

Fotografije je napravila glumica Nina Janković, a na njima su nasmejani i dobro raspoloženi pozirali glumci Aleksandar Radojičić, Miloš Biković, Andrija Kuzmanović, Viktori Savić.

Sa njima je bio i mladi glumac Aleksej Bjelogrlić, sin Dragana Bjelogrlića, a čini se da su se svi odlično zabavljali igrajući odbojku na pesku.

(Kurir.rs)

Bonus video: