Foto: Printscreen Twitter

počinje trka u naoružanju

RUSIJA LANSIRALA I INTERKONTINETALNU BALISTIČKU RAKETU: Projektil pao na poligonu u Kazahstanu! Kamere sve zabeležile VIDEO

Planeta

Ruske strateške snage izvršile su 11. aprila 2023. probno lansiranje interkontinetalne balističke rakete sa mobilnog lansera, nekoliko nedelja pošto je ruski predsednik Vladimir Putin saopštio da Rusija suspenduje ušešće u sporazumu START-3 o smanjenu nukelarnog naoružanja.

Paraleno sa ovim testiranjem izvršeno je lansiranje i protivsatelitskog naoružanja Nudol A-235.

Lanisranje je izvedeno sa poligona Kapustin Jar u Astrahanskoj oblasti, a raketa je pala na poligon Šari Šagan u Kazahstanu, gde se još od Sovjetskog Saveza ispituju raketni sistemi interkontinatalne rakete, taktičke balističke rakete i elemnti protivraketne odbrane Rusije.

Kako je navelo Ministarstvo odbrane Ruske Federacije cilj lansiranja bilo je ispitivanje napredne opreme. i potvrda ispravnosti lansera i tehničkih rešenja korištenih u razvoju novih strateških raketnih snaga.

Za sada nije navedeno tip rakete. negde se spominje Topolj M, a drugde Jars.

Na društvenim mrežama inače osvanuli su i snimci osim vojnog i onih sa nadzornih kamera kako na objektima, tako i u vozilima, na kojima se vidi pad delova stepena raketa prilikom odvajanja posle lansiranja, koje su ličile na meteorit.

Stanovnici u Jekterinburgu imali su prilike da zabeleže ovaj redak događaj. Prilikom pada dela rakete čula se i manja detonacija.

Kurir.rs/A.Mlakar