Foto: Twitter/sentdefender

rat u Ukrajini

OVAKO JE IZVEDEN NAPAD NA SEVASTOPOLJ: Ukrajinci poslali 3 grupe sa po 10 dronova Mugin-5! Kataklizmički prizori nad gradom VIDEO

Planeta
> 12:20h

Napad na skladište nafte Ministarstva odbrane Ruske Federacije u bilzini Sevastopolja izveo je roj dronova kamikaza tri grupe po 10 dronova Mugin-5 koji su poleteli iz Odeske oblasti preko Crnog mora i udarili u ranu zoru oko četiri sata ujutro.

U napadu uništena su četiri rezervoara za naftu, a udarom buknuo je plamen koji je osvetlio kompletni Sevastopolj.

Ruske jedinice za elektronsku zaštitu Krasuha oborili su 4 drona, dok je jedan oboren hibrdinim PVO sistemom Pancir S-1

Ovaj ukrajinski napad se smatra jednim od najžeščih posle 6. oktobra 2022 kada je izveden spektakularni napad na Kerčki most koji je tom prilikom oštećen. I tad kao i sada na meti je bilo gorivo za rusku vojsku, samo što je tad napad izveden na cisterne sa gorivom na železničkoj komopziciji koja je prelazila most.

foto: Twitter/Gerashchenko_en

Posledice jutrošnjeg napada itekako su vidljive, jer se nad Sevastopoljom i dalje vije gust crni dim, koji je poprimio oblik pečurke. Kataklizmičkim scenama doprinela je i nisak oblačnost, pošto je u trenutku napada ukrajinskih dronova kamikaze padala kiša.

Vatrogasci i dalje nisu lokalizovali požar, a u gašenje je uključen i vatrogasni voz ruskih železnica. Očekuje se da bi požar trebao da bude lokalizovan oko 18 časova po lokalniom vremenu.

Mugin 5

Dronovi kamikaze Mugin su kineski komercijalni dronovi koje je kupila Ukrajina i koji su od izviđačkih komercijalnih misija modifikovani u dronove kamikaze, koji su već nekoliko puta učestvovali u napadi na Krim i Sevastopolj.

FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen
FOTO: Printscreen

Inače cena komercijalne verzije ovog kineskog drona je 15.000 dolara. Inače dronovi Mugin-5 mogu se kupiti preko interneta negde ih zovu "Alibaba dronovi" i dostupni su svakome ko je spreman da iskešira 15.000 dolara za njih. Prodaju se i na Taobao za istu cenu.

Kurir.rs/A.M.