Foto: Kurir TV

školstvo

TREBA LI UKINUTI OCENE ZA FIZIČKO VASPITANJE? Stručnjaci kažu NE, a evo koji su razlozi! Deca neće na čas, a idu u teretanu?

Vesti

Da li bi trebalo ukinuti ocene za fizičko vaspitanje? Mišljenja građana po ovom pitanju su podeljena.

Novinarka Kurir TV Jasna Glintić razgovarala je tim povodom sa stručnjacima za sport, rekreaciju i fizičko vaspitanje.

Stručnjaci daju prednost tradicionalnom ocenjivanju u odnosu na opisnu ocenu ili ukidanje.

foto: Kurir televizija

- Da mi imamo razvijenu veliku svest o fizičkom vaspitanju – onda bi bilo idealno da fizičko imamo svakodnevno i da se ne ocenjuje. To znači da je svako dete zdravo i da zna zašto je potrbna fizička aktivnost. Međutim, pošto ocena ima motivišuću ulogu onda smatram da ocenjivanje treba da ostane - rekao je doc. dr Miroslav Marković iz srpskog saveza profesora fizičkog vaspitanja i sporta. Nijedno dete nema te sposobnosti da dobije jedinicu iz ovog predmeta, kažu profesori fizičkog vaspitanja, jer svako dete može da pokaže minimalni napor i izvede neko minimalno kretanje. A redovno pohađanje nastave i trud u tom slučaju bivaju nagrađeni.

foto: Kurir televizija

- Ne ocenjujemo ono dete koje je kao fizički sposobno pa ima peticu, a ono koje je gojazno ili manje fizički sposobno ima dvojku. NE! Nego naprotiv. Ono koje je gojazno na početku škosle godine kada izvršimo testiranje vidimo otprilike gde se nalazi i ocenjujemo njegov napredak. Ukoliko je ono napredovalo do kraja školske godine, naravno zaslužuje visoku ocenu – četvorku ili peticu - kaže Goran Petrović, profesor fizičkog vaspitanja u Železničko- tehničkoj školi. Neretko se događa paradoksalna situacija – da deca ne pohađaju redovno nastavu fizičkog vaspitanja, a da sa druge strane uplaćuju članarine u fitnes i krosfit klubovima i aerobik centrima. Zbog toga postoji redlog da se program osavremeni nekim savremenijim sadržajem.

foto: Kurir Televizija

- Čak i postoji neki program. Ja bih pohvalio kolege koji su pokrenuli program – fizičko u teretani se zove. Određeni fitnes klub pokrenuo je taj program da zajedno sa školom sprovodi nastavu fizičkog u fitnes klubu i verujte odziv dece je bio fantastičan jer su dobili nešto što inače privatno preferiraju - ocenio je mr Dragan Tomašević, generalni sekretar Saveza za rekreaciju i fitnes Srbije. Na časovima fizičkog, deca uče osnove sporta, rade motoričke vežbe, savladavaju drugu vrstu socijalizacije u odnosu na onu tokom boravka u učionici, a fiskulturna sala predstavlja mesto gde oni ne koriste mobilne telefone. Sve su to benefiti po zdravlje učenika, koji ne razmišljaju o tome nego baš o oceni iz ovog predmeta koja često podiže opšti prosek.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud