Čedomir Antić i Joška Broz, Foto: Kurir TV

moskva

"PERU PRLJAVU SAVEST PODIZANJEM SPOMENIKA MILOŠEVIĆU" Čedomir Antić: Slave ga zbog borbe u Hagu, a on je TRIPUT LAŽIRAO IZBORE

Politika

Bivši predsednik Srbije Slobodan Milošević uskoro će dobiti spomenik u Moskvi na Trgu Evrope koji se nalazi u širem centru ruske prestonice, javljaju ovih dana ruski mediji.

foto: Kurir tv

Spomenik dva metra visok napravio je srpski vajar Dragan Radenović koji je priznat i cenjen i u Rusiji jer je član Ruske akademije umetnosti.

foto: Kurir tv

Da li postoji simbolika, ako se uzme u obzir i mesto gde bi spomenik mogao biti postavljen, po najavama je to na trgu Evrope u blizini Kijevske železničke stanice Moskvi, odakle su decenijama dolazili i odlazili vozovi za Beograd.

foto: Kurir tv

Joška Broz, unuk Josipa Broza Tita, i profesor Čedomir Antić, istoričar govorili su o poreklu ove inicijative.

foto: Kurir tv

Broz je dao svoje mišljenje, a pre svega kaže da nije iznenađenje.

- To je čovek iz istorije, i poštovanje Rusa za ono što je radio. To je jedan vid priznanja nama, i gest. Rusi su pokušali da ga izvuku iz zatvora, ali određene strukture nisu dozvolile. Mi ne poštujemo ni jedan spomenik. Nemamo spomenik raznih istorijskih ličnosti koje su mnogo uradile - kaže Broz.

Antić odgovara na pitanje voditeljke, zašto spomenik Miloševiću u Moskvi, a ne u Srbiji.

foto: Kurir tv

- Mislim da je ovde reč o pranju prljave savesti. Ruska federacija je osnovala Haški tribunal. Oni su mu dali legitimitet. Oni su jednu politiku vodili do 2017. godine, a drugu od te godine. Osim nekih privatnih inicijativa mi nemamo spomenike mnogim istorijskim ličnostima. Mi objektivno možemo da kažemo da Milošević de fakto, nije imao učinka, osim te borbe u Haškom tribunalu, a ne znamo ni kako se tu držao, jer je preminuo, ali podsećam, da je to čovek koji je dva puta falsifikovao izbore u Jugoslaviji i jednom u Republici Srpskoj Krajini - kaže Antić i primećuje:

- Inicijativa za ovaj spomenik ne potiče od države Rusije, ni od Putina, Dume, ne, nego od nekog privatnog fakulteta i jednog udruženja bajkera, a kažu da je Milošević bio dobar vozač motora. Iako ja nigde nisam video da je on vozio motocikl - kazao je Antić uz dopunu:

Velike sile imaju svoje interese, ali hajde da se ne ponašamo onako kako ne savetujemo svojoj deci da se ponašaju, hajde da sagledamo stvari realno i da se ne pravimo kao da ne vidimo...

Broz misli da je podizanje spomenika Miloševiću opravdano.

- Zašto da se ne podiže? On je napravio Republiku Srpsku i izvukao rezoluciju 1244. Mislim da će braća Rusi kada završe sa Ukrajinom, obratiti pažnju na druge zemlje - kaže Broz i dodaje da su Rusi naši prijatelji, bez obzira na istorijske pokazatelje i interese.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.